UIO u Banjaluci ima problem smještaja: Od Stanivukovića traži zemljište za gradnju objekta

Problem rješavanja smještaja Glavne kancelarije i Regionalnog centra Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Banjaluci traje godinama, a ta institucija uputila je i zahtjev gradonačelniku Drašku Stanivukoviću da im ponudi zemljište na kojem bi izgradili objekat za svoje potrebe.

Na probleme smještaja UIO u Banjaluci ukazala je i Kancelarija za reviziju institucija BiH, koja je u preporukama u revizorskom izvještaju UIO navela da je pitanje trajnog smještaja u Banjaluci potrebno detaljno analizirati i bez odlaganja riješiti.

“Uzimajući u obzir trenutno stanje i tendenciju rasta cijena na tržištu nekretnina, situacija u vezi s rješavanjem pitanja trajnog smještaja sjedišta Uprave i Regionalnog centra Banjaluka je neizvjesna, što ima za posljedicu da Uprava može ostati bez odgovarajućeg smještaja, ali i da bude dovedeno u pitanje obavljanje Zakonom definisane djelatnosti”, podvukli su revizori.

Načelnik Odjeljenja za komunikaciju UIO Ratko Kovačević rekao je da su sa problemom smještaja upoznate sve nadležne institucije, ali da niko od njih ne reaguje.

“Nama novac treba da bude dodijeljen kroz budžet. Nema ga u ovom budžetu UIO, a nije predviđen ni nacrtom novog. Zbog toga smo uputili zahtjev gradonačelniku Banjaluke Drašku Stanivukoviću da nam odgovori da li postoji zemljište na nekoj lokaciji koja nije previše udaljena od centra, a na kojem bismo mogli krenuti u eventualnu izgradnju objekta za naše potrebe. Taj zahtjev je otišao prije nekoliko dana, pa ćemo vidjeti šta će biti”, rekao je “Glasu Srpske” Kovačević i dodao da su uslovi u kojima rade službenici u Banjaluci katastrofalni.

On je naglasio da UIO samo u Banjaluci nema zgradu, a ima u svim ostalim regionalnim centrima širom BiH.

“Ne možemo to riješiti sami. Vidjećemo i da li će oni koji donose odluku o finansiranju dopustiti da se sve uruši ili će nešto riješiti”, rekao je Kovačević i dodao da su zgroženi što zbog političkog prepucavanja UIO kao najvažnija institucija u Banjaluci posluje i radi u katastrofalnim uslovima.

Stanivuković je u avgustu prošle godine rekao da je grad Banjaluka spreman da pokloni zemlju za izgradnju nove zgrade UIO, kako bi se, kako je tada naveo, zaustavio kriminal i namjera da se za kupovinu jedne zgrade izdvoji 100 miliona KM novca građana.

Revizori su podsjetili da je UIO krajem decembra 2020. godine raspisao javni poziv za prikupljanje ponuda za kupovinu zgrade za smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji i Regionalnom centru Banjaluka. U predviđenom roku je bila dostavljena samo jedna ponuda na iznos od 84,29 miliona maraka bez PDV-a. Navedeno je da je ona bila vrijednosno znatno iznad planiranog i raspoloživog iznosa za te namjene. Zbog toga je u maju prošle godine direktor UIO Miro Džakula uputio Savjetu ministara BiH zahtjev za odobrenje dodatnog iznosa novca za kupovinu zgrade, ali nisu dobili nikakav odgovor, pa je u januaru ove godine poništen javni oglas za kupovinu poslovnog objekta u Banjaluci za smještaj zaposlenih u sjedištu Uprave i Regionalnom centru.

Sudski sporovi

U revizorskom izvještaju UIO navedeno je da je u toj instituciji evidentirano 155 sudskih sporova, od čega u svojstvu tužioca istupa u 54 spora, te u 101 sporu istupa u svojstvu tuženog.

“Ukupni zbir vrijednosti sporova na nivou UIO iznosi 76,66 miliona KM. Od navedenog iznosa na potraživanja otpada 27,27 miliona KM, a preostali iznos od 49,40 miliona KM na tužbe protiv te institucije”, naveli su revizori.

Ostavite komentar: