Uduplali tri člana: Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa završiće u kanti za otpatke

Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti koji je Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio u januaru ove godine završiće u kanti za otpatke i neće se ni naći pred delegatima Doma naroda BiH.

Zbog grešaka u koracima koje su počinili poslanici Damir Arnaut (Naša stranka), Saša Magazinović (SDP) i Jasmin Emrić (A-SDA) kao predlagači ovog zakona, sporni prijedlog zakona ima duple članove 19, 21. i 23. Ustavnopravna komisija Doma naroda zbog toga i propusta koje su napravili službenici sekretarijata Predstavničkog doma, vratila je zakon Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Pošto komplikovana poslovnička procedura i način usvajanja akata u Parlamentu BiH jednostavno ne ostavlja mogućnost otklanjanja tog propusta, to praktično znači da će zakon završiti svoj put.

Zakonodavnopravni sektor (ZPS) Zajedničke službe Parlamenta BiH u mišljenju upućenom Domu naroda BiH, nakon što je sporni zakon usvojen u Predstavničkom domu, naveli su da je usvojen tekst sa 17 amandmana.

“Neki od tih amandmana usvojeni su tako da postoje dva teksta istog člana i to član 19, član 21. i član 23. prijedloga zakona koji su u međusobnoj koliziji i izazivaju unutrašnji nesklad odredbi predloženog teksta zakona. Uzimajući u obzir navedeno, konstatovano je da Prijedlog zakona nije usklađen s članom 95. Poslovnika Doma naroda i Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH”, navodi se u mišljenju Zakonodavnopravnog sektora.

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda BiH Sredoje Nović potvrdio je za “Glas Srpske” da je Ustavnopravna komisija ovog parlamentarnog doma vratila sporni zakon Predstavničkom domu.

“Nakon što smo dobili mišljenje ZPS-a, nama jednostavno nije ostalo ništa drugo nego da vratimo zakon Kolegijumu Predstavničkog doma. Prema njihovom mišljenju, Poslovnik jednostavno ne omogućava da se ti propusti isprave, tako da će zakon zbog nečijeg neznanja ili aljkavosti svoj parlamentarni put završiti u ćorsokaku”, kaže Nović.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać kaže da su za krah ovog zakona najodgovorniji njegovi predlagači.

“SNSD i HDZ BiH su predložili po dvadesetak amandmana na taj zakon i predložili predlagačima da se odgodi izjašnjavanje o amandmanima za sedam dana. Međutim, oni to nisu uvažili i napravili su zbrku sa amandmanima, tako da su na kraju usvojeni i amandmani SNSD-a i HDZ-a BiH na članove 19, 21. i 23. koji su postali sastavni dio zakona. Predstavnički dom je u svoj toj zbrci prihvatio takav sporni tekst zakona u koji su ugrađena po dva člana 19, 21. i 23. zakona i taj prijedlog je dostavljen Domu naroda”, objašnjava Novaković Bursać.

Zakon o sukobu interesa je jedan od tri zakona čije se usvajanje traži u okviru 14 prioriteta koje je pred BiH postavila Evropska unija što na ovaj slučaj baca dodatno svjetlo aljkavosti i površnosti.

Sporni dijelovi

Sporni, odnosno dupli članovi 19, 21. i 23. zakona odnose se na izbor predsjednika i članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, zatim na ovlašćenja predsjednika Komisije, te na Kancelariju Komisije koja treba da obavlja stručne, administrativne i tehničke poslove.

Jedan član 19. kaže da se članovi Komisije biraju na prijedlog Zajedničke parlamentarne komisije za administrativne poslove, a drugi na prijedlog Zajedničke komisije za ljudska prava. Članovi 21. razlikuju se u tome što jedan predviđa da se predsjednik Komisije rotira svakih osam mjeseci, a drugi ne predviđa, dok članovi 23.  različito tretiraju članove Ureda Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Ostavite komentar: