Ublažavanje negativnih efekata inflacije: Skupštinska većina predložila zaključke o PDV-u i akcizi na gorivo

Klubovi poslanika skupštinske većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske predložili su zaključke prema kojima treba usvojiti informaciju o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

U zaključcima je navedeno da parlament Srpske predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o PDV-u, kojim će biti definisane snižena stopa PDV-a od nula odsto na osnovne životne namirnice i viša od 22 odsto na luksuzna dobra i usluge, uz temporalno ograničenje do 31. decembra 2022. godine.

Po nultoj stopi PDV-a oporezuje se promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašna, hljeba od svih vrsta brašna, mlijeka i mliječnih proizvoda, jestivih ulja i masnoća životinjskog i biljnog porijekla, soli, šećera, homogenizovane dječije hrane i opreme za novorođenčad, sjemena i sadnog materijala.

Po višoj stopi PDV-a od 22 odsto oporezuje se promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to visokokvalitetnih vina i alkoholnih pića, visokokvalitetnih cigara i cigarilosa, luksuznih parfema, toaletne vode i kozmetike, uključujući proizvode za ljepotu i šminku, odjeće i obuće od krzna i kože reptila, nakita i srodnih proizvoda, satova i njihovih dijelova, vrhunskih električnih ili optičkih aparata, luksuznih vozila za prevoz lica na zemlji, u vazduhu ili na vodi, umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta i antikviteta, pirotehničkih proizvoda za vatromete, upaljača za cigarete, džepnih, stolnih i ostalih od plemenitih kovina, luksuznih naliv pera i oružja.

U zaključcima se navodi da Narodna skupština predlaže da se u parlamentarnu proceduru BiH uputi Prijedlog zakona o akcizama u BiH, kojim se predlaže izmjena člana 17. Zakona, na način da iznosi akciza za naftne derivate iznose nula KM po litru naftnog derivata, uz temporalno ograničenje na jedan mjesec od 1. aprila 2022. godine, sa mogućnošću produženja u zavisnosti od kretanja cijena u narednom periodu.

Ove zaključke potpisali su šefovi klubova poslanika SNSD-a, SP, Demosa, Ujedinjene Srpske i Narodne partije Srpske.

Ostavite komentar: