“U zoni odgovornosti Džaferovića, za vrijeme rata mudžahedini su počinili monstruozne zločine nad Srbima…”

Iranski general Kasem Sulejmani boravio je u BiH u više navrata od 1993. do 1995. godine, i to najčešće u širem području Zenice, gdje je djelovao ozloglašeni odred El mudžahedin, koji se nalazio u zoni odgovornosti Šefika Džaferovića, aktuelnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

To tvrde sagovornici “Novosti“, i dodaju da je Džaferović, kao ratni šef ili načelnik Centra službi bezbjednosti Zenice, bio upoznat sa djelovanjem iranskog generala koga su nedavno u Iraku iz drona ubili Amerikanci i s masovnim ratnim zločinima islamskih ekstremista nad Srbima.

– U zoni odgovornosti Džaferovića, za vrijeme rata mudžahedini su počinili monstruozne zločine nad Srbima. Odsječeno je na stotine glava srpskih zarobljenika, i to su najmasovnija ritualna ubistva na svijetu – kaže, za “Novosti“, Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv radikalnog islama.

On dodaje da je Džaferović kao šef bezbjednosnih službi znao za sve zločine i da je imao dostupne transkripte razgovora mudžahedina, ali da nije reagovao kako bi spriječio zločine nad Srbima u Vozući.

– Sulejmani je tokom čitavog rata na području srednje Bosne dolazio i obučavao mudžahedine, ali i odlazio u Sarajevo i obučavao pripadnike tajne službe Alije Izetbegovića AID – ističe Galijašević.

Naš sagovornik tvrdi da je Sulejmani bio uključen i u opremanje mudžahedina na području odgovornosti Džaferovića, gdje im je dopremao oružje preko Hrvatske, a dio tog arsenala ostajao je kod Hrvata.

– Džaferović je poslije rata odmah prebačen u AID za generalnog sekretara i imao je uvid u sva ratna dokumenta iz svoje zone djelovanja i ostalih, i mogao je sa njima da radi šta hoće. Iako se na suđenjima generalima tzv. Armije BiH spominjalo njegovo ime, nikada nije bio optužen za ratni zločin, što je veliki propust pravosuđa u Hagu, ali bi se dalo diskutovati o tome da li je i namjeran – ističe Galijašević.

Da je Sulejmani imao BiH u fokusu, govore i dokumenti Kongresa SAD, koji u svojoj rezoluciji od 9. januara ove godine navodi da je iranski general nameravo da izvede napade na ambasade SAD u Bagdadu, u Iraku, kao i da je planirao napade u Njemačkoj, BiH, Bugarskoj, Keniji, Bahreinu, Turskoj

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH, kaže da je Republika Srpska svjesna toga ko predstavlja Bošnjake u Predsjedništvu BiH i da je zanimljivo kako je svijet bio licemjeran, žmureći na zločine nad Srbima za vrijeme rata i na ukazivanje na radikalni islam, a da se sada, kada je ovo postao globalni problem, vraća priča i na BiH.

Kostadin Vasić, član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, kaže, za “Novosti“, da je ista matrica kod svih ratnih kadrova SDA.

– Sve linije SDA su bile povezane sa Iranom i ekstremnim islamistima.

Podsjetimo, “Novosti” su od diplomatskih izvora u Sarajevu dobile informaciju da se Džaferović susreo sa Sulejmanijem 1994. Jedan od najmoćnijih ljudi Bliskog istoka već 1992. godine je imao u Armiji BiH 20 svojih specijalca, a kasnije je dodatno angažovao još pripadnika Iranske nacionalne grade, koji su bili stacionirani u Kaknju, Visokom, Zenici, Fojnici i na Igmanu.

NAPAO “NOVOSTI”

Bošnjački član Predsjedništva BiH napao je i “Novosti”, jer su u broju od ponedjeljka pisali o tome da je tokom u rata u BiH sa Sulejmanijem koordinorao akcije protiv Srba. Ni ovoga puta nije izostala izanđala mantra o “velikoj Srbiji” i genocidu:

– Riječ je o nebuloznom pokušaju da se dovedem u vezu sa nedavno ubijenim iranskim generalom Sulejmanijem. Pri tome se reciklira stara, davno raskrinkana laž velikosrpskih propagandista o navodno počinjenim ratnim zločinima. Očigledno je da predstavljam branu još živoj velikosrpskoj ideologiji, jer stalno govorim istinu o agresiji, zločinima i genocidu, koja im se ne dopada i koju svojom propagandom nastoje izmijeniti.

HVALI SE ČISTIM OBRAZOM

Džaferović je u više navrata odbacivao sve optužbe i prijave protiv njega da je učestvovao u prikrivanju zločina na području Zenice i Vozuće. Protiv njega je prijave Tužilaštvu BiH podnio i Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, ali je Džaferović sve to demantovao i poručio da je ponosan na svoju ulogu u ratu i da mu je obraz čist što se tiče učešća u njemu.

  

Ostavite komentar: