U tužilaštvima u BiH na kraju 2018. skoro devet hiljada neriješenih predmeta

Bosna i Hercegovina ušla je u 2019. godinu sa skoro devet hiljada neriješenih predmeta u tužilaštvima – podaci su to Viskog sudskog tužilačkog savjeta. I to samo onih iz oblasti opšteg kriminala, privrednog ali i ratnih zločina.

Više od polovine neriješenih predmeta su u tužilaštvima u Federaciji – 5 219. Rekorder je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, u kome nije riješeno više od dvije hiljade predmeta iz oblasti opšteg kriminaliteta. U istoj oblasti se muče i u tuzlanskom kantonu, pa su 2018. godinu završili sa nešto više od hiljadu neriješenih slučajeva. Na nuli su samo u Kantonu Goražde, dok je u Zapadno-hercegovačkoj županiji jedan predmet ostao bez epiloga i to iz oblasti privrednog kriminala.

Broj neriješenih predmeta u Republici Srpskoj, završno sa 2018.godinom, je 2 877. Prednjači Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Prema računici VSTS-a broj neriješenih slučajeva je 772. Većina je iz oblasti opšteg kriminaliteta. Sa oko 700 neriješenih predmeta godinu je završilo i prijedrosko tužilaštvo. Najmanje neriješenih predmeta je u Bijeljini, manje od stotinu, a zatim u Doboju 202 predmeta.

U trebinjskom tužilaštvi je 478 predmeta dok Tužilaštvo u Istočnom Sarajevu broji 564 neriješena premeta. U svim tužilaštvima najviše neriješenih slučajeva je iz oblasti opšteg kriminaliteta. Kada je riječ o Republičkom javnom tužilaštvu, odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala – prošlu godinu su završili sa oko 70 neriješenih slučajeva.

Prema podacima VSTS-a Tužilaštvo BiH s krajem prošle godine imalo je 890 neriješnih predmeta. Gotovo polovina se odnosi na privredni kriminal. Zatim slijede predmeti koji se odnose na ratni zločin, a zatim opšti kriminal. Jedino se Tužilaštvo Brčko distrikta može pohvaliti da je u ovu godinu ušlo bez neriješenih predmeta.

 

Izvor:(ATV)

 Ostavite komentar: