U Srpskoj nepovoljna epidemiološka situacija: Još 77 zaraženih i četvoro preminulih od korone

U protekla 24 casa u Srpskoj je registrovano 77 novih slucajeva korona virusa, saopštio je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljkovic.

Prijavljena su i četiri smrtna slučaja uzrokovana korona virusom.

“U skladu sa prethodnim rezultatima možemo pričati o određenom poboljšanju. Međutim, epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna”, rekao je Zeljković.

Dodao je da su mjere koje se primjenjuju, posebno u školama, najjače sredstvo u borbi protiv korone.

“Virus je u RS prisutan šest mjeseci. Nošenje maske, distanca, lična higijena i dezinfekcija su osnovne mjere prevencije”, kaze Zeljković, prenosi Srpskainfo.

Dodaje da je početak škole u ovim uslovima velika pobjeda za Srpsku.

“Apelujemo da se građani pridrzavaju mjera”, rekao je Zeljković.

Epidemiolog Jela Aćimović kaže da su u protekla 24 časa prijavljena četiri smrtna slučaja.

“Riječ je o dvije osobe iz Šipova, te po jednoj iz Ribnika i Doboja”, kaže Aćimovićeva i dodaje da je riječ o jednoj ženi i tri muškarca starije životne dobi.

Naglašava da se situacija polako stabilizuje, ali da je nivo transmisije i dalje visok.

“U tom smislu i dalje moramo da djelujemo. I ja želim da poželim sreću nastavnicima i učenicima u ovoj školskoj godini”, rekla je Aćimovićeva i dodala da je bitno da se mjere ne sprovode samo u školama, nego u cijeloj zajednici.

Aćimovićeva je rekla da je do sada korona virusom zaraženo 310 djece. Od toga, do četiri godine je 135, a od pet do 14 godina njih 175. Kod djece nisu zabilježene teže kliničke slike.

“Jako je bitno da se u ovoj sezoni vakcinišemo protiv gripa. Moguće je da jedna osoba istovremeno bude zaražena i gripom i korona virusom”, objašnjava Aćimovićeva.

Ostavite komentar: