U Srpskoj 14 osoba životno ugroženo zbog korone! Ukupno 261 pacijent se liječi u bolnicama

U Univerzitetskom kliničkom centru RS i u bolnicama u Republici Srpskoj se trenutno liječi 261 pacijent zaražen novim virusom korona, od kojih je 14 životno ugroženo.

Preostalih 2.264 ili 89,7 odsto od trenutnog broja aktivnih slučajeva u Srpskoj je u kućnoj izolaciji, s blažim simptomima ove zaraze.

“Imamo ljude koji se neodgovorno ponašaju, šire infekciju i time ugrožavaju svoje najmilije. Čak 60 do 80 odsto zaraženih su sami krivi za to”, tvrdi generalni direktor UKC RS Vlado Đajić.

On kaže da je više od 10 miliona KM potrošeno za liječenje tih pacijenata.

“Veći problem je to što je u ovakvim uslovima nemoguće pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu onima koji nisu oboljeli od korone”, poručuje Đajić.

Doktorica UKC RS Biljana Zlojutro kaže da su u kovid odjeljenju UKC trenutno najčešći pacijenti s teškom kliničkom slikom stari od 40 do 50 godina. Ta starosna grupa najčešće završi na respiratorima.

“Najmlađi pacijent na našem odjeljenju je 1998. godište. Imao je obostranu upalu pluća i bio je na mehančkoj ventilaciji. Sada je bolje i nalazi se na Infektivnoj klinici“, rekla je Zlojutro, prenosi Srpskainfo.

Ostavite komentar: