U Skoplju: Počeo skup “Zapadni Balkan i EU”

22.01.2024. | 10:25

Skup “Zapadni Balkan i EU” počeo je danas u Skoplju panel-diskusijom lidera zemalja u regionu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su ovi sastanci važni za napredak i razvoj regiona.

On je naveo da je sa evropskim i američkim predstavnicima razgovarano o planu EU za rast Balkana vrijednom šest milijardi evra i da će biti još razgovarano o učešću zemalja Balkana u zajedničkom evropskom tržištu i zelenim linijama za kamione kako bi mogli da prolaze slobodno preko granica EU i da im se smanje operativni troškovi.

“Da jačamo našu trgovinu i industriju, a za to je neophodno da to uradimo i mi sami u celom regionu bez obzira na sve prepreke. U zemljama `Otvorenog Balkana` smo dosta toga postigli”, rekao je Vučić u obraćanju novinarima uoči skupa.

On je najavio da će narednih dana biti potpisana dva protokola koja su važna kako bi od 1. marta mogao da počne da se realizuje sporazum o slobodnom pristupu tržištu radne snage u Tirani, Skoplju i Beogradu.

“Plan rasta Srbije za naredne tri godine /koji je predstavljen u subotu/, potpuno se uklapa u sve što radimo sa EU. Daćemo sve od sebe da dobijemo mogućnost za pristup tim finanskijskim sredstvima /iz plana EU za rast Balkana/ što je moguće ranije zajedno sa ostalima”, rekao je Vučić.

On je naglasio da je dobro što će se govoriti gotovo isključivo o ekonomiji, a ne o velikim političkim pitanjima o kojima postoje značajne razlike.

“Mislim da je to dobar preduslov za napredak regiona, odnosno da ljudi osete blagodeti i dobrobiti onoga što radimo”, naglasio je Vučić.

Domaćin skupa premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je tema skupa “Plan rasta za Balkan” i da će na kraju samita biti usvojena zajednička deklaracija.

“Plan rasta bi trebalo da donese i reforme i finansijske instrumente u visini od šest milijardi evra za zemlje zapadnog Balkana. Razgovaraćemo i o zajedničkim aktivnostima u oblasti trgovine, ekonomije”, rekao je Kovačevski novinarima pred početak skupa.

U okviru panel-diskusije bi putem video-veze trebalo da se obrati i predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.

Skupu prisustvuju premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Milojko Spajić, pomoćnik američkog državnog sekretara DŽejms O`Brajan, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Oznake: Skoplje