Ne postaje zakonsko sredstvo plaćanja: U pravni sistem Srpske uveden pojam virtuelne valute

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, koji je danas razmotrila Narodna skupština Republike Srpske, propisano je da se u pravni sistem uvodi i definiše pojam virtuelna valuta, ali da ona ne postaje zakonsko sredstvo plaćanja u Srpskoj.

Ovim zakonskim rješenjem definisani su i pojmovi pružalac usluga u vezi sa virtuelnim valutama i pružalac depozitarne usluge novčanika.

“Virtuelna valuta je definisana kao digitalni zapis vrijednosti, koji je prihvaćen od fizičkih i pravnih lica kao sredstvo razmjene i koji se može kupovati, prodavati, razmjenjivati, prenositi i čuvati elektronskim putem”, navodi se u obrazloženju Prijedloga zakona.

Nadležnoj komisiji, ovim prijedlogom, proširuju se nadležnosti u nadzoru nad sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Poslanici su razmotrili i Prijedlog zakona i izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima s ciljem afirmisanja atraktivnih vidova finansiranja privrednih društava, te stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Ostavite komentar: