U kancelariju disciplinskog tužioca stigla prijava protiv Ranka Debeveca

Nije problem što predsjednik Suda BiH ima špansko porijeklo i državljanstvo. Problem je što Ranko Debevec to nije prijavio. Tako srpski član Predsjedništva BiH odgovara na jučerašnje više političko saopštenje Debeveca.

Umjesto da objasni zašto je krio da posjeduje dvojno državljanstvo, što nije smio, Debevec je u najblaže rečeno čudnom saopštenju optužio Dodika da posjeduje srpsko državljanstvo i imovinu u Rusiji. Ja sam svoje državljanstvo prijavio, a što se imovine koju Debevec pominje tiče, sve što u Rusiji imam, poklanjam njemu, kaže Dodik.

“Sve što imam poklanjam njemu tako da može tamo da proda pa fino da upotrijebi u fond za svoju odbranu od tih silnih optužbi koje su sada prisutne. To što se sada krije iza nekog jevrejskog porijekla, ne bi trebalo da pomogne onima koji su u značajnom obimu kršili Zakon”, rekao je Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH.

Predsjednik Suda BiH javnosti očigledno ne želi da objasni zašto je krio da posjeduje špansko državljanstvo, pa i prezime. Moraće, izgleda, disciplinskom tužiocu. Iz kancelarije tužioca je za ATV potvrđeno da je prijava protiv Debeveca već stigla na njihovu adresu.

“Vezano za Vaš upit, želimo da Vas obavijestimo da je Kancelarija disciplinskog tužioca ranije zaprimio anonimnu pritužbu koja sadrži i navod iz Vašeg upita. U smislu člana 70. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH ne možemo dati više informacija o preduzimanju radnji od strane Ureda disciplinskog tužioca”, stoji u odgovoru Ureda disciplinskog tužioca.

Javnost mora da zna šta kriju BH funkcioneri, naročito ako se radi o bitnim stvarima, poput identiteta. Kaže to za ATV Arben Murtezić, bivši glavni disciplinski tužilac, a sada direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca. Skrivanje takvih podataka je, pojašnjava, disciplinski prekršaj i takvim stvarima treba da se pozabave domaće institucije.

“Zaista postoji taj disciplinski prekršaj, postoji disciplinski prekršaj koji se odnosi na davanje lažne ili nepotpune ili obmanjive informacije prilikom zapošljavanja. U našem sistemu nemamo podjelu na teže i lakše prekršaje ali to je jedini prekršaj koji ne zastarjeva i kao takav, to mu daje na određenom značaju”, istakao je Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca.

Kako ATV saznaje, Ranko Debevec je u Španiji svom imenu i prezimenu dodao prezime Kavason. Postoje i saznanja, tvrdi Milorad Dodik, da je Debevec imao veoma sumnjive aranžmane s osuđivanim licima u Federaciji BiH po pitanju korupcije i primanja mita za sudske presude.

 

 

Ostavite komentar: