U jednom džepu izvršna, a u drugom zakonodavna vlast – slika bosanskog raspada

Denis Zvizdić, iako je po Zakonu BiH trebalo već da bude bivši predsedavajući Savjeta ministara BiH, i dalje je na čelu tog tijela, a do početka avgusta od hrvatske koleginice će preuzeti i predsedavanje Predstavničkim domom Parlamenta BiH.

To znači da će jedan čovjek biti istovremeno na čelu izvršne i zakonodavne u Bosni i Hercegovini, što je mimo tamošnjeg najvećeg zakonodavnog akta — Ustava. I mimo osnovnog načela parlamentarne demokratije o razdvojenosti izvršne i zakonodavna vlasti.

Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Zvizdić, koji je član Stranke demokratske akcije, na funkciji predsedavajućeg Savjeta ministara je od 2015. godine, što će reći da je u tehničkom mandatu, jer po Zakonu o predsedavajućem savjeta Ministara BIH njegov mandat traje koliko i mandat tročlanog Predsjedništva BIH. Dakle, četiri godine.

Da li se na ovaj način ruše temeljni principi podjele vlasti i koje su posljedice po državu?

Kao nigdje nikad

Politikolog Anđelko Kozomara saglasan je da je po Ustavu BiH nemoguće spojiti izvršnu i zakonodavnu vlast. Međutim, dodaje da je vrlo moguće da će Zvizdić na mjesto predsedavajućeg savjeta Ministara BiH postavi svog zamjenika i tako riješi situaciju.

„Bosna i Hercegovina je poznata kao zemlja apsurda, a ono što se ovdje dešava posljednjih tridesetak godina nigdje i nikada u svijetu se nije dešavalo. Dakle, i ta činjenica da je jednom političaru u lijevom džepu zakonodavna vlast, a u desnom izvršna specifičnost je BiH. Tako da, eto, i to dočekasmo da se takav apsurd prvi put dešava opet u BiH. Međutim, Zvizdić može to elegantno da izbjegne i da ovlašćenja na mjesto predsjednika Savjeta ministara prenese na svog prvog zamjenika. U ovom slučaju to bi bio Mirko Šarović. Za Srbe i RS, međutim, svejedno je ko predsjedava, jer je u pitanju tehnički mandat“, objašnjava naš sagovornik.

Ništa bez Srba

Prema Kozomarinim riječima, nije moguće da dođe do manipulacije, pa da u ovoj situaciji Zvizdić zakaže sjednicu na kojoj bi se izglasao novi predsedavajući Savjeta Ministara iz jednog razloga.

„Poslanici iz koalicije okupljene oko SNSD-a, a to je većina srpskih poslanika i u Domu naroda i u Predstavničkom domu, bojkotuju rad Parlamenta dok se ne imenuje novi mandatar i ne sastavi novi savjet Ministara. To znači da bez Srba ne može da se donese nijedna odluka. Inače Predstavnički dom Parlamenta ne zasjeda već 11 mjeseci“, podseća naš sagovornik.

Inače, u Izbornom zakonu BIH jasno piše da „jedno lice može obavljati najviše jednu neposredno izabranu javnu dužnost ili najviše jednu neposredno i jednu posebno izabranu dužnost“, ali da je nespojivo istovremeno vršenje tih funkcija sa vršenjem funkcija u izvršnim organima vlasti“.

 

Izvor:(Sputnik)Ostavite komentar: