U Federaciji BiH vlada najveća epidemija morbila od rata!

Federacije BiH bori se s najvećom epidemijom morbila poslije rata. Federalnom zavodu za javno zdravstvo do juče je prijavljeno 847 osoba koje su od januara zatražile ljekarsku pomoć, od kojih najviše djece.

Najveći broj oboljelih su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane osobe. Veći broj oboljelih imao je uobičajene simptome, neki su imali i ozbiljne komplikacije, kao što je upala pluća, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj.

Novi pacijenti

Usljed komplikacija, u martu je preminula sedmomjesečna beba Ajdina Osmanović, a dvije bebe, stare samo nekoliko dana, danima su se na respiratoru borile za život. Najviše oboljelih je u Kantonu Sarajevo. Broj zaraženih do juče se popeo na 640!

Ono što zabrinjava jeste da epidemiološke službe i dalje bilježe nove pacijente. Od sredine januara do 3. maja broj zaraženih bio je 593, a s jučerašnjm danom registrovano je još 47 novooboljelih osoba.

Zabrinjavajuća je situacija i u Srednjobosanskom kantonu, gdje je prijavljeno 126 pacijenata. U Tuzlanskom kantonu zabilježena su 24 prijavljena pacijenta, u Unsko-sanskom 21, u Zeničko–dobojskom 20, u Hercegovačko-neretvanskom osam, u Kantonu 10 pet, u Bosanskopodrinjskom dva i u Posavskom kantonu jedan slučaj.

Ozbiljna bolest

Epidemije su prouzrokovane padom obuhvata MMR vakcinom, čak ispod 60 posto. Epidemiolozi upozoravaju da morbili mogu biti ozbiljna bolest u svim starosnim grupama, ali je vijeća vjerovatnoća da se komplikacije bolesti jave kod djece mlađe od pet godina i kod odraslih osoba starijih od 20 godina. Kod trudnica, bolest može biti uzrok prijevremenog porođaja.

 

Izvor:(Avaz.ba) 

Ostavite komentar: