U BiH stiglo 10 i po hiljada vakcina Fajzer: “Još jedan korak koji nas vodi izlasku iz pandemije”

Deset i po hiljada doza Fajzera. Toliko je iz EU danas stiglo u BiH.

Jedna je to od četiri tranše u maju.

Do avgusta bi trebalo da dođe ukupno 213.000 vakcine Fajzer iz Austrije i 380.000 Astra Zeneke iz Poljske. Sve to u sklopu “EU4Health” mehanizma.

“Ove današnje vakcine su, nadam se, još jedan naredni korak koji nas vodi izlasku iz pandemije. Osiguranjem ove pomoći, EU je pomogla da se osnaži sam proces vakcinacije”, rekao je Oliver Varhelji, komesar za proširenje i susjedstvo.

“To je ono što je nama vrlo važno da imamo kontinuitet u isporukama vakcine, da zdravstveni radnici u BiH mogu da planiraju vakcinaciju i da prije jeseni, u ljetnjim danima kada očekujemo slabljenje virusa korona, možemo da vakcinišemo veći broj građana BiH”, izjavio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

13,7 miliona evra. Toliko će EU ukupno izdvojiti za BiH kroz mehanizam “EU4Health”. Srpskoj pripada 38 odsto doza. FBiH 62 odsto. I to od onog broja vakcina iz ovog mehanizma, koji preostane nakon što Brčko dobije svojih 2,5 odsto.

“Ukoliko isporuka vakcina iz sistema Kovaks bude išla po planu kako je definisano za mjesec maj i jun, siguran sam da BiH ulazi u stabilan sistem vakcinisanja svih građana”, dodaje Tegeltija.

BiH bi, očekuje Tegeltija, do polovine godine trebalo da raspolaže sa blizu milion doza vakcina. Među njima je i 160.000 kineskih vakcina koje je nabavila Srpska, od kojih bi pola trebalo da stigne danas ili sutra, piše ATV.

Ostavite komentar: