U BiH ekspresno suđenje za Dodika, drugi čekaju i godinama

28.10.2023. | 21:51

Analitičari ocjenjuju da je brzina zakazivanja pretresa u Dodikovom slučaju jedinstvena u evropskoj praksi.

Glavni pretres u sudskom postupku koji se od prije samo nekoliko dana vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodik i v.d. direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića, zakazan je za 22. novembar, što je jedinstveno brzo zakazivanje postupka u istoriji tog suda.

Advokat Goran Bubić koji brani Dodika, koga kao i Lukića, optužnica tereti za “nepoštovanje odluka Kristijana Šmita” (visokog predstavnika nepriznatog u Srpskoj), kaže da zakazivanje krivičnog pretresa predstavlja nevjerovatno ubrzanje krivičnog postupka koje nema uporište u zakonu.

“Znamo da jedan broj postupaka pred Sudom BiH traje godinama i ne završava se, a ovdje imamo situaciju gdje je glavni pretres zakazan očigledno neprihvatljivom brzinom”, rekao je Bubić, a prenela “Politika”.

U izjavi za RTRS on je konstatovao da ovo samo “potvrđuje i dosadašnji tok postupka”.

“Imali smo situaciju da uopšte nije razriješena tvrdnja odbrane o nelegitimnosti Šmita, niti mogućnosti da OHR donosi zakone. Prethodno se Tužilaštvo BiH pozivalo na stavove bonskih zaključaka, umjesto na Ustav BiH. Isto tako, u pogledu Šmita, pozivali su se i na službenu stranu OHR (navodeći da je na njoj objavljeno da je Šmit imenovan za visokog predstavnika), što je nevjerovatno”, istakao je Bubić.

On podsjeća da je ročište o izjašnjavanju o krivici koje je održano 16. oktobra “praktično završeno prije nego što je počelo” i da je sudija Jasmina Ćosić Dedović, odbijajući prigovore istakla da će se to pitanje rešiti na suđenju.

“Tako da mi sada na suđenju možemo očekivati da sud kaže da se to razjasni u žalbenom postupku”, pretpostavlja Bubić i zaključuje da nije slučajnost što javnost u Srpskoj ne iskazuje nikakvo poštovanje prema Sudu BiH.

Profesor ustavnog prava Radomir Lukić i pre ekspresnog zakazivanja glavnog pretresa izjavio je da je “duboko uvjeren” da je presuda Dodiku i Lukiću već donijeta i da se ishod ovog postupka zna.