U Banjaluci obilježen Dan Vojske RS

Centralna manifestacija obilježavanja 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH održana je u kasarni “Kozara” u Banjaluci.

Svečanosti su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predstavnici javnog i kulturnog života, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, te brojne zvanice i gosti.

U Kapeli jasenovačkih novomučenika u banjalučkoj kasarni služen je parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata.

Parastosu su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Republike Srpske, narodni poslanici, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Služenju parastosa prisustvovali i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadir Milan Radojčić, penzionisani generali Vojske Republike Srpske, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, te predstavnici drugih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Najviši predstavnici vlasti Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH nakon parastosa u centralnoj spomen-sobi u kasarni “Kozara” položili su vijence.

Vijence su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i Vlade Radovan Višković, te delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

U centralnoj spomen-sobi u kasarni “Kozara” vijence su položili ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, te predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Postrijene jedinice predale su raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, a zatim su intonirane himne BiH i Republike Srpske “Moja Republika”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske bila greška, ali da je uvjeren da ta vojska živi i da će pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka uvijek biti spremni da brane slobodu Srpske i njenog naroda.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u obraćanju na svečanosti da je Vojska Republike Srpske nastala kao narodna vojska čiji je cilj bio da ne dozvoli ponovna masovna stradanja koja su Srbi doživjeli u Drugom svjetskom ratu, ali i da odbrani Srpsku kao mjesto u kojem će nove generacije živjeti u slobodi.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka brigadir Milan Radojčić rekao je da je Vojska Republike Srpske dala ključni doprinos u zaštiti srpskog naroda i očuvanju Republike Srpske, te da ova činjenica mora biti vječno urezana u sjećanje sadašnjih i budućuih generacija.

– Vojska Republike Srpske izvršila je svoj istorijski zadatak, zaštitila je srpski narod na njegovim vjekovnim ognjištima i spriječila da mu se ponove stravična stradanja iz Drugog svjetskog rata”, rekao je Radojčić na centralnoj svečanosti.

Na kraju svečanosti održan je kulturno – umjetnički program.

Narodna skupština Srpske Republike BiH donijela je 12. maja 1992. godine odluku o formiranju Vojske Republike Srpske radi zaštite srpskog naroda na prostorima BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je više od 210.000 boraca, a za odbranu Srpske živote su dala 23.184 borca.

 

Izvor:(RTRS) 

Ostavite komentar: