Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv Dragana Mektića

Tužilaštvo BiH naredilo je sprovođenje istrage protiv ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića.

– U skladu sa ranijom informacijom, da će javnost biti obaviještena o aktivnostima Tužilaštva BiH nakon informacije od 3. aprila 2019. godine, Tužilaštvo BiH informiše javnost da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlašćenja, odavanje tajnih podataka te davanje lažnog iskaza.

– Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnova sumnje da je navedeni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obavezan da čuva tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlašćenja za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzrokovalo teške posljedice za bezbjednost, vladavinu prava i ugled BiH – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Zaključili su da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti i da će predmet u narednom periodu dobiti oznaku ptajnosti.

Podsjećamo, istraga protiv Mektića je otvorena zbog odavanja informacija iz afere “Selefije”.

Tužilaštvo BiH ove sedmice je donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra bezbjednosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u Tuzli.

 

Izvor:(RTRS)

 

Ostavite komentar: