Za Tužilaštvo BiH nema dokaza o prevarama: Odbijena prijava opozicije protiv Dodika FOTO

21.03.2024. | 16:28

Tužilaštvo BiH neće pokrenuti istragu povodom krivične prijave koju su ovoj pravosudnoj instituciji podnijeli SDS, PDP, Lista za pravdu i red i Narodni front, protiv Milorada Dodika i drugih.

U prijavi su tražili da pravosuđe ispita navodne izborne prevare na opštim izborima koji su održani 2022. godine.

U obavještenju, koje je iz Tužilaštva BiH dostavljeno Branislavu Borenoviću, predsjedniku PDP-a, navodi se da je donesena naredba o nepokretanju istrage, jer ne postoji sumnja da su prijavljene osobe počinile krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Prema riječima lidera PDP-a, ovo je sramna odluka Tužilaštva BiH.

“Još sramnije je obrazloženje da Tužilaštvo BiH smatra da, i pored stotina predočenih dokaza, ne postoji osnov sumnje da su Dodik i SNSD počinili bilo koje od krivičnih djela izborne prevare, povrede slobode opredjeljenja birača, prevare pri glasanju, povrede tajnosti glasanja i uništenja krivičnih isprava”, kazao je Borenović.

Poručio je da je ovo samo još jedan od dokaza da “postoji jasna sprega pravosuđa i vladajuće SNSD političke strukture”.

“Ovo je pokazatelj da je nečinjenje, nezamjeranje i nekažnjavanje izborne, ali i svake druge korupcije, nažalost, postao model ponašanja i življenja u ovoj zemlji. Taman se šalje katastrofalna poruka, pred još jedne izbore, da je izborna krađa dopuštena”, zaključio je Borenović.