Tužilaštvo BiH godinama ignoriše predmet “Krstičević i ostali”

Inspektor Uprave MUP-a Republike Srpske za suzbijanje terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina Simo Tuševljak izjavio je da predmet protiv ministra odbrane Hrvatske Damira Krstičevića i ostalih optuženih za ubistvo više od 1.000 Srba u BiH stoji u Tužilaštvu BiH od 2007. godine i da ništa po tom pitanju nije urađeno.

“Večernje novosti” podsjećaju da se u izvještaju MUP-a Srpske upućenom Tužilaštvu BiH 2005. godine, koji je dopunjen 2007. godine, kao osumnjičeni za ratne zločine na Srbima na području Drvara, Šipova, Petrovca, Mrkonjić Grada, Bihaća, Jajca i drugih zapadnokrajiških opština u septembru i oktobru 1995. godine, osim Krstičevića, navode i Tihomir Blaškić, Stanko Sopta, Mario Petrović i više N.N.lica.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić izjavio je da je Tužilaštvo BiH 2016. godine od Centra zatražilo dokaznu dokumentaciju u slučaju zločina u akcijama “Južni potez” i “Maestral”, gdje je, između ostalih, komandnu odgovornost imao i Krstičević.

“Ovdje je riječ o tipičnoj komandnoj odgovornosti. Mi smo dostavili više od 1.500 dokumenata”, rekao je Kojić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih civila i vojnika Nedeljko Mitrović poručio je da porodice ubijenih Srba očekuju od Krstičevića da kaže gdje su grobnice sa tijelima više od 80 ubijenih Srba, koji ni do današnjeg dana nisu pronađeni, a ljudi su pobijeni u zoni njegove komandne odgovornosti.

Na informaciju da je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnesena krivična prijava protiv njega i više osoba zbog sumnje da su 12 i 13. septembra 1995. godine u Bravnicama kod Jajca ubili više od 81 srpskog civila, Krstičević je poručio da je njegov ratni put “potpuno čist, da njegova 4. gardijska brigada nije bila u Bravnicama navedenog datuma, a da je put te brigade “put ponosa, časti i junaštva”.

 

Izvor:(SRNA)

 

Ostavite komentar: