Turkovićeva odgovorila Dodiku: On je posljednja osoba koja ima pravo prigovarati o kršenju ustava

Na optužbe člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika odgovorila je ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković.

Ministarka Turković kaže kako potpuno odbacuje optužbe o kršenju Ustava Bosne i Hercegovine, koje je iznio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, a koji je posljednja osoba u ovoj zemlji koja nekome ima pravo prigovarati da krši ustav i zakone.

“Bespotrebno problematizirajući pridruživanje naše zemlje u borbi protiv sajber kriminala, gospodin Dodik treba da zna da se radi o principima koje je ranije usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i kojima se rukovodi Ministarstvo spoljnih poslova. Jasno je da Predsjedništvo vodi spoljnu politiku, ali isto tako, treba biti jasno da je Predsjedništvo u ranijem periodu prenijelo obaveze na Ministarstvo, koje slijedi ranije utvrđene principe. Ukoliko član Predsjedništva Dodik misli da naša zemlja treba mijenjati neke stavove i poglede u spoljnoj politici, to mora usaglasiti sa druga dva člana Predsjedništva”, kazala je ona.

Sličnu primjedbu je Dodik imao i kada se Bosna i Hercegovina, slijedeći spoljnu politiku Evropske unije, pridružila deklaraciji o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji, dodala je ona.

“Obzirom da je gospodin Dodik, kao jedini zvaničnik u regionu, čestitao predsjedniku Bjelorusije pobjedu na izborima, kasnije je uslijedilo problematiziranje i ovog pitanja. Dakle, i u ovom slučaju, prateći ranije usvojene principe Predsjedništva, Ministarstvo se pridružilo stavu Evropske unije. Ukoliko Dodik danas misli drugačije i protivi se politici Evropske unije, što nagovještava ozbiljno skretanje sa evropskog puta, on svoje stavove treba obrazložiti evropskim zvaničnicima, a prije svega građanima naše zemlje”, navodi ona.

Nastavlja kako su neprihvatljive optužbe da ona ruši odnose unutar Bosne i Hercegovinem upravo gospodin Dodik, svojim najavama da će od šefova DKP tražiti da rade u interesu samo jednog naroda, te višegodišnjim konstantnim pozivima na podjelu zemlje, negiranjem pravosnažnih sudskih presuda i genocida, negativnim odnosom prema predstavnicima međunarodne zajednice, doprinosi narušavanju odnosa unutar Bosne i Hercegovine.

“Politikom koju provodi i konstantnim izazivanjem nesigurnosti, ovaj zvaničnik je u dijelu Bosne i Hercegovine gdje ima apsolutnu vlast, otjerao skoro sve potencijalne investitore, te stvorio ambijent u kojem građani imaju najniže plate i penzije u Evropi”, zaključila je ona.

Ostavite komentar: