Turković pred iranskim šefom diplomatije: Usred konferencije stavila maramu na glavu

Ministarka inostranih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je u toku konferencije za novinare organizovane povodom sastanaka sa ministrom inostranih poslova Irana na trenutak stavila maramu na glavu.
Turković je rekla da ono što se ne čini je jednak pristup svim problemima i svim negiranjima ljudskih prava, prenosi Kliks.”Malo se priča o pravima u Afganistanu, malo se priča o pravima u Palestini, malo se priča na kraju krajeva i o ljudskim pravima kod nas. Mi kao što dobro znate imamo i dvije škole pod istim krovom imamo i zabrane upotrebe vlastitog jezika, ali imamo još nešto – imamo stereotipe koji su duboko ukorijenjeni iako živimo u srcu Evrope, iako smo evropski narod, gajimo i multikulturalizam i multireligioznost”, poručila je Turković.

Turković se zatim prekrila maramom i poručila:

“Zamislite da sam vam se ja danas obratila ovako pokrivena. Kakav bi bila vaša percepcija, kakav bi bio vaš stereotip. Smatram da ljudska prava uključuju i pravo odjeće i neka svako oblači ono što hoće i nekad bude jednako tretiran”, kazala je Turković.

Ostavite komentar: