Turković i Motegi: Potpisan sporazum o bespovratnoj pomoći od 7,4 miliona KM

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković danas je sa ministrom spoljnih poslova Japana Tošimicuom Motegijem potpisala sporazum o bespovratnoj pomoći od 500 miliona japanskih jena (oko 7,4 miliona KM).

Turkovićeva je rekla da će ova pomoć biti usmjerena na jačanje kapaciteta za borbu protiv ilegalnih migracija, jer se BiH i njene institucije već duže vrijeme suočavaju sa ovim problemom.

Ona je navela da je sa japanskim kolegom razgovarala i o problemima u isporuci vakcina protiv virusa korona i izrazila nadu da će Japan pomoći da bi te isporuke krenule još intenzivnije i pravednije, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Turkovićeva je dodala da je bilo riječi i o unapređenju prijateljskih odnosa dvije zemlje, navodeći da postoji veliki potencijal za saradnju u infrastrukturnim projektima, kao i u sektoru turizma, sporta, kulture, energetike, informaciono-komunikacionih tehnologija, drvnoj, metalskoj i tekstilnoj industriji.

“Pitala sam kolegu Motegija šta BiH može uraditi da privuče japanske kompanije da investiraju u BiH i to će sigurno biti nešto o čemu ćemo otvoriti razgovore na tehničkom nivou”, rekla je Turkovićeva.

Ona je dodala da je Japan, kao član Savjeta za sprovođenje mira, vrlo jasno podržao teritorijalni integritet i suverenitet BiH, kao i da je potvrdila “predanost reformama na putu ka članstvu u EU i NATO-u”.

Motegi je istakao da je ulazak zemalja regiona u EU, uključujući i BiH, veoma bitan za realizaciju ujedinjene Evrope, navodeći da će Japan u okviru “Inicijative o saradnji na zapadnom Balkanu”, koju je 2018. godine najavio tadašnji premijer Japana, nastaviti da pomaže unutrašnje reforme BiH na putu ka članstvu u EU.

On je rekao da je njegova posjeta prilika za dodatno jačanje dosadašnjih dobrih odnosa dvije zemlje.

Danas je potpisan i Sporazum između Ambasade Japana u BiH i Međunarodnog fonda za jačanje ljudske bezbjednosti (ITF) o dodjeli bespovratnih sredstava za Projekat podrške deminiranju u Bihaću, Donjem Vakufu, Doboju i Foči.

Pomoć će biti usmjerena za nabavku opreme za deminiranje, podizanje svijesti o minama i obrazovanje o opasnostima od mina.

Sporazum su potpisali ambasador Japana Makoto Ito i direktor ITF-a Tomaž Lovrenčič.

Ostavite komentar: