“To bi bila simbolična poruka”: Tegeltija “navija” da BiH na ovaj dan dobije status kandidata za EU

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija ocijenio je danas da bi najbolja poruka za obilježavanje 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bila da na taj dan (21. novembra) BiH dobije status kandidata za EU.

“To bi bila jedna simbolična poruka”, rekao je Tegeltija novinarima na Palama. Prema njegovim riječima, BiH je ispunila dosta obaveza iz procesa pridruživanja i ne bi bilo neuobičajeno da joj EU dodijeli kandidatski status.

“Ukoliko oni ne žele to da urade, a po svim informacijama tako će se desiti, posljednje najave iz Brisela su da bi BiH mogla dobiti kandidatski status na proljeće 2021. godine”, dodao je Tegeltija. On je podsjetio da BiH ispunjava preostale obaveze i mjere dogovorene sa EU.

“Već sam ranije rekao – ne postoje obaveze koje BiH nije ispoštovala, samo postoje određeni rokovi koje za mnoge od tih mjera pomjerimo”, konstatovao je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija je ocijenio kao ohrabrujuće jučerašnje poruke iz Brisela, gdje su članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa visokim predstavnicima EU.

“Ono što je Predsjedništvo moglo da čuje od komesara EU jeste da je BiH u fokusu interesovanja EU i najava da će BiH i cijeli zapadni Balkan dobiti značajnu finansijsku podršku”, rekao je Tegeltija. On je naveo da će ova pomoć biti predstavljena na samitu EU i zemalja zapadnog Balkana krajem novembra u Sofiji, ali da se očekuje da će to na određen način već u utorak biti predstavljeno u Briselu.

Ostavite komentar: