Timoti Les uvjerava: Bajden na Balkanu pravi ‘EUgoslaviju’

Bivši diplomata na Balkanu Timoti Les kaže da bi region, pod vođstvom novog šefa SAD, mogao da bude novi multietnički entitet, usko povezan sa EU. To bi bila inkarnacija nekadašnje velike države.

Bivši diplomata na Balkanu Timoti Les kaže da će ovaj region, pod administracijom novog predsjednika SAD Džoa Bajdena, biti neka vrsta „EU-Jugoslavije“ – novi multietnički entitet, usko povezan sa EU, u kome je šest država zapadnog Balkana, sa sjedištem u Beogradu.

– To neće biti baš nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena. Ali činjenice na terenu primoravaće Bajdena da se vrati logici nedavne prošlosti i založi za stvaranje svoje inkarnacije 21. vijeka – nove EU-Jugoslavije – piše Les u autorskom tekstu za Opendemokracy.net.

Nova stvarnost

Ljes ističe i da nema sumnje da će Bajdenova administracija željeti da otkaže ono što je radio dosadašnji šef Amerike Donald Tramp, da neki već predviđaju odbijanje Srba i „njihove snove o novom teritorijalnom dogovoru“, ali da takvo razmišljanje ignoriše novu stratešku stvarnost. Dodaje da, pošto su evropske integracije, iz različitih razloga, slomljene, Srbija je u međuvremenu obnovila svoju poziciju najistaknutije države na Balkanu nakon pojave snažnog lidera koji je okončao haos iz dvehiljaditih i perioda strukturnih reformi. Takođe, Les ističe i da se Srbija angažovala na „pronicljivom diplomatskom manevrisanju“, koje joj je omogućilo da iskoristi podršku nezapadnih sila koje žele prisustvo na Balkanu: Rusije, Kine, Turske. Upravo to je, dodaje, ojačalo poziciju Srbije u odnosu na SAD.

– Ako predsjednik Bajden želi da ostane vjeran američkom cilju uspostavljanja neke vrste trajnog mira na Balkanu, koji omogućava njegov unutrašnji razvoj i spoljnu integraciju sa Zapadom, on mora raditi u okvirima ove nove stvarnosti – piše Les u tekstu.

Neki su protiv

Prema riječima Ivice Dačića, predsjednika Skupštine i bivšeg šefa diplomatije, Srbija podržava bližu koordinaciju regiona, ali je dosta država protiv toga.

– Uvijek smo spremni za bližu koordinaciju djelovanja u zajedničkom interesu svih na zapadnom Balkanu, ali to nije po volji nekih, i oni su se protivili i mini-Šengenu zato što liči na Jugoslaviju i što će biti pod dominacijom Srbije, kako oni kažu – kaže Dačić za Kurir.

Zoran Milivojević: Realnije da se svi prime u EU

Bivši diplomata Zoran Milivojević pak sumnja da je razvoj situacije kakav predviđa Les zaista i moguć. – Maksimum koji su države učinile jeste odricanje od suvereniteta zbog ulaska u EU. Jugoslavija je bila prototip kako treba da funkcioniše država, ali teško je to rekonstruisati, a da svi dobrovoljno pristanu – kaže Milivojević za Kurir i dodaje da je maksimum da se ovaj prostor primi u EU, pa da se tako stvori ambijent kojim bi se riješila sva otvorena pitanja i da se vratimo na prostor koji je nekad funkcionisao po principu SFRJ. – Međutim, ono u čemu ne griješi, to je da su se stvari promijenile i da ništa u regionu ne može da se učini bez Srbije. Cio region je moguće integrisati jedino ako se uvaži pozicija Srbija.

 

 Ostavite komentar: