Šta se krije iza otkazivanja posjete Milanovića: Šamar međunarodnom položaju BiH

“Ugrožena bezbjednosna situacija u BiH” – obrazloženje je otkazivanja najavljene posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Bosni i Hercegovini.

Otkazana posjeta otvorila je nove probleme koji se već duže vrijeme zataškavaju u Sarajevu.

Sagovornici RTRS-a ističu da je generator problema Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH kojom rukovodi ratni kadar Alije Izetbegovića – Osman Mehmedagić Osmica.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević kaže za RTRS da je otkazivanje posjete Milanovića “težak diplomatski poraz BiH, sramota koja će BiH koštati geopolitički jer nije sposobna da garantujete bezbjednost predsjedniku države koja je članica EU”.

“Svi indikatori govore da ovdje predsjednik susjedne države rizikuje glavu ako dolazi u jednu ovakvu atmosferu sa ovako lošim institucijama i strukturama bezbjednosti, sa ovoliko struktura koje izazivaju nestabilnost i predstavljaju prijetnju”, rekao je Galijašević.

Analitičar iz Mostara Zoran Krešić ističe za RTRS da stanje u BiH nije dobro.

“Odluka Kabineta predsjednika Hrvatske da ne dođe u BiH zapravo šalje jednu vrlo ružnu sliku o BiH. Odgovor na to trebalo bi da daju oni koji su za to najzaslužniji, a prije svih političari koji moraju ‘zavezati jezik’ i prestati prijetiti, jer se podizanjem napetosti ‘osokole’ razni radikali kojih ima u svim redovima”, smatra Krešić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić naveo je da nije bila nijedna informacija koja bi ukazivala na bezbjednosonu ugroženost.

On je naglasio da je BiH bezbjedna zemlja za ovakve posjete.

Isti odgovor upućen je iz MUP-a Srednjobosanskog kantona. Portparol Haris Hodžić ističe da su preduzete sve mjere u cilju osuguranja, kretanja i boravka hrvatskog predsjednika.

Zbog otkazivanja posjete Milanovića žaljenje je izrazio Hrvatski narodni sabor, naglašavaju da institucije BiH moraju da pojačaju nadzor bezbjednosnog sektora na najveći nivo.

Naveli su da najveća politička kriza u BiH doživljava kulminaciju koja se ogleda i na bezbjednosni segment.

“Nažalost, zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje u BiH razumijemo ovakav potez”, navodi se u saopštenju HNS-a.

Ostavite komentar: