Tegeltija uvjerava: Savjet ministara nije učestvovao u kupovini poslovnog prostora UIO u Banjaluci

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da je odluka o kupovini poslovnog prostora za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci u direktnoj nadležnosti Upravnog odbora ove uprave, te da Savjet ministara ni na koji način nije učestvovao u tom postupku, niti je to mogao.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnje lidera PDP-a Branislava Borenovića da je Savjet ministara donio odluku o kupovini poslovnog prostora za UIO u Banjaluci, Tegeltija je rekao da u BiH postoje institucije koje taj postupak sprovode apsolutno samostalno bez ikakvog uticaja Savjeta ministara, što je slučaj sa Upravnim odborom UIO, naglašavajući da to zna jer je i sam dugi niz godina bio član ovog odbora.

“Odluka UIO o kupovini postora, odluka o izboru ponuđača i sve drugo je apsolutno u direktnoj nadležnosti Upravnog odbora, koji nikada niti informisao Savjet ministara o kupovini, niti je tražio saglasnost za raspisivanje konkursa, kao što to radi Služba za zajedničke poslove”, pojasnio je Tegeltija na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara ima Službu za zajedničke poslove, koja za institucije BiH kupuje poslovne prostore, koja nakon sprovedene procedure podnosi izvještaj Savjetu ministara, što nije slučaj sa UIO.

“Prije mnogo godina donesena je odluka o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima, kada je definisan značajan iznos sredstava za nabavku zgrada, prostorija za mnogo institucija u BiH, kao za regionalni centar UIO u Sarajevu, Mostaru, izgradnji graničnih prelaza itd. U tim slučajevima se samo planira finansijski okvir, a u svemu ostalom samo učestvuje Upravni odbora Uprave”, rekao je Tegeltija.

Upitan da prokomentariše tvrdnje opozicije o nesposobnosti Savjeta ministara i pozivu predsjedavajućem da podnese ostavku, Tegeltija je rekao da to nije ništa novo, te da je to posao opozicije, čiji lideri traže “prostor za svoju afirmaciju i neke svoje birke”.

“Mislim da bi trebali (opozicioni lider) da nauče da radeći protiv Republike Srpske, protiv predstavnika u Sarajevu nikada neće dobiti podršku građana u Srpskoj”, poručio je Tegeltija.

Ostavite komentar: