Tegeltija o odluci VSTS: Prekršio zakon o VSTS i ušao u zloupotrebu i bezakonje

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH ni teoretski nije mogao da donese odluku o izuzeću predsjednika i članova Savjeta u slučaju glavnog tužioca BiH, čime je u ušao u bezakonje, rekao je Srni bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je VSTS drastično i flagrantno prekršio Zakon o VSTS i time moguće izazvao i pitanje eventualne krivične odgovornosti zbog takve zloupotrebe i bezakonja.

“Potpuno bezakonje, čak i moguće krivično djelo zloupotrebe desilo se danas povodom odluke o izuzeću predsjednika i članova VSTS-a u slučaju glavnog tužioca Tužilaštva BiH. VSTS ni teoretski nije mogao donijeti ovakvu odluku po Zakonu”, upozorio je Tegeltija.

On je pojasnio da je to urađeno tako što je zatraženo izuzeće predsjednika VSTS-a Halila Lagumdžije o kojem odlučuje VSTS u cjelini i četiri člana VSTS o čemu odlučuje predsjednik VSTS.

“Da bi predsjednik odlučivao o zahtjevu za izuzeće članova VSTS-a prethodno članovi VSTS moraju odlučiti o izuzeću predsjednika i tu nastaje problem, koji je VSTS riješio drastičnim kršenjem Zakona o VSTS-u. Zašto? Zato što je kvorum za odlučivanje VSTS 11 članova od ukupno 15”, napominje Tegeltija.

Budući da je zatraženo izuzeće četiri člana VSTS, dodaje Tegeltija, oni nisu mogli odlučivati o izuzeću predsjednika VSTS-a koji nakon toga treba da odlučuje o njihovom izuzeću.

Tako je, naveo je, VSTS grubo i potpuno neprofesionalno prekršio Zakon o VSTS-u zbog čega takva odluka VSTS-a mora biti ništavna.

U vezi sa disciplinskim postupkom protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić, VSTS je odbio zahtjev za izuzeće predsjednika VSTS-a BiH Halila Lagumdžije, čime su stečeni uslovi da predsjednik donese odluke o ostalim zahtjevima za izuzeće upućenim VSTS-u BiH.

“Predsjednik VSTS-a BiH odbio je zahtjeve za izuzeće članova Drugostepene disciplinske komisije VSTS-a BiH Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića”, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar: