Tegeltija o izjavi Erdogana: Snažna poruka političkom Sarajevu da samostalno odlučuje

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija ocijenio je da je turski predsjednik Redžep Taip Erdogan u izjavi po povratku u Tursku iz posjete BiH i Crnoj Gori uputio snažnu poruku političkom Sarajevu, kojem je preporučio da samostalno odlučuje.

“U, kako je ovo snažna Erdoganova poruka političkom Sarajevu… `ne tražite upute sa strane donesite sami odluku`”, napisao je Tegeltija na Tviteru.

Erdogan je na pitanje da prokomentariše izjave članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Milorada Dodika da je Turska garant mira u regionu, odnosno kakva je njena buduća uloga u BiH, rekao novinarima da će Ankara biti prisutna ako se Bošnjaci, Srbi i Hrvati u BiH ujedine i kažu “želimo Turskoj dati takav zadatak, niko se ne smije miješati u naše poslove, samo neka Turska djeluje kao posrednik ovdje u naše ime”.

Erdogan je naglasio da bi i tome trebali odlučivati članovi Predsjedništva BiH.

“Već sam im rekao – ako donesete takvu odluku, mi ćemo, takođe, napraviti naše procjene. Donesite ovu odluku kao trojka, a ne čekajući uputstva odnekud. Nakon toga sam rekao -`napravićemo ovaj korak sa srećom”, izjavio je Erdogan po povratku u Tursku.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka Predsjedništva BiH sa Erdoganom u petak, 27. avgusta, u Sarajevu da se zalaže za aktivniji angažman Turske u rješavanju političkih problema u BiH.

Ostavite komentar: