Tajni sastanak u Sarajevu: SDS, PDP i DNS sarađuju sa federalnom “trojkom”

U Sarajevu je u srijedu održan prvi “tajni” sastanak predstavnika stranaka Narod i pravda (NiP), Naše stranke, SDS-a, PDP-a i DNS-a.

Na sastanku koji je održan u Parlamentu BiH, razgovarano je o najavljenoj saradnji ovih stranaka na Opštim izborima naredne godine.

Sastanku su prisustvovali predsjednici stranaka Mirko Šarović, Branislav Borenović, Elvedin Konaković, Predrag Kojović i potpredsjednik DNS-a Dane Malešević. Osim što je Malešević zamijenio Nenada Nešića, na sastanku nije bilo lidera SDP-a BiH Nermina Nikšića.

Kako je za N1 rekao Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, pregovori će biti nastavljeni i u narednom periodu.

“To je bio prvi sastanak, dogovorili smo da nastavimo razgovarati. Razmjenili smo stavove o aktuelnim dešavanjima i kroz to se vidjelo da o mnogim konkretnim problemima sa kojima se suočava BiH imamo iste ili slične stavove. Ono oko čega smo se složili je da svim građanima BiH potreban mir, ekonomski napredak i stvaranje pozitivne, konstruktivne, a ne destruktivne političke atmosfere”, rekao je Kojović.

Govoreći o ciljevima sastanka, kazao je kako su željeli vidjeti “ima li političke volje i hrabrosti za nastavak razgovora”.

“Ja vjerujem da je to jedini i najbolji put da BiH krene naprijed, da se ljudi prestanu brinuti o ratovima, mirnim razdruživanjima i non-paperima i da se fokusiramo na rješavanje konkretnih problema oko kojih imamo saglasnost”, zaključio je Kojović.

Održavanje sastanka za Klix.ba je potvrdio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković istaknuvši da na stolu nije bio nikakav sporazum, ali su analizirani zajednički pogledi na aktuelna dešavanja u BiH. Ista informacija stiže i iz PDP-a.

“Na stolu nije bio sporazum, niti ga je iko ponudio, ali je tačno da smo se vidjeli i razgovarali u zgradi državnog parlamenta. Bili su predstavnici Trojke i predstavnici opozicije iz RS-a. Nakon što smo kroz medije vidjeli da na neke stvari u BiH gledamo isto nametnula se potreba za boljom komunikacijom nego što je inače”, rekao je Konaković.

Ostavite komentar: