Tadić: Srpska brani Dejtonski sporazum od pokušaja uzurpacija

19.11.2023. | 10:08

Republika Srpska što prije odbrani Dejtonski mirovni sporazum od pokušaja uzurpacija to će se prije stvoriti uslov za njegovo puno poštovanje kako bi se iskoristile sve mogućnosti koje pruža ovaj dokument, ocijenio je za Srnu pravnik Ognjen Tadić.

“Kako prođe koja godina sve više se podsjećamo na to da od 1995. godine do danas u BiH nismo ništa bolje, pametnije i korisnije smislili, a, sa druge strane, ne samo da nismo zajedno iskoristili sve šta nam taj sporazum pruža, nego se svakodnevno gložimo oko njega smjenjujući se na pozicijama njegovih zaštitnika i kritičara”, izjavio je Tadić povodom 28 godina od Dejtonskog sporazuma.

Tadić je ukazao da od 2021. godine Republika Srpska uz podršku svakoga ko je razuman u BiH pokušava da odbrani Dejtonski mirovni sporazum od pokušaja uzurpacija koji dolaze od Kristijana Šmita i dijela zapadnih zemalja.

I sljedeća dejtonska godina, ocijenio je Tadić, proći će u takvoj atmosferi, a tek krajem 2024. može se očekivati najava raspleta ove situacije.

“Što prije završimo taj posao prije ćemo i stvoriti uslov za puno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Tadić koji je i savjetnik predsjednika Republike Srpske.

U utorak 21. novembra, navršava se 28 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.