Svima u BiH osim Mirku Šaroviću jasno da nema članstva u NATO

Jasno je svima u BiH da da članstva u NATO nema, i da se isključivo nastavlja saradnja sa NATO Alijansom. Priznaje to i lider SDA Bakir Izetbegović, ali nije to jasno SDS-ovom Mirku Šaroviću.

Lider SDS-a jedini smatra da je jučerašnjim potpisom Milorad Dodik omogućio ulazak BiH u NATO. Izdali smo Šarovićevu izdaju, poručuje to Milorad Dodik. Sve je, kaže Dodik, crno na bijelo usklađeno sa aktima Republike Srpske, i nema kršenja Rezolucije o vojnoj neutralnosti. Lider SDS-a i dalje tvrdi da juče dato zeleno svjetlo alijansi.

Gepostet von BL Portal am Dienstag, 6. August 2019

“Ovo je po nama jasno trasiranje puta Republike Srpske ka NATO-u i poraz zastupanja politike vojne neutralnosti, politike nesvrstavanja ni u jedan vojni savez i rekao bih odstupanja od politike koju je zastupao SNSD da će se o pitanju NATO-a razgovarati onda kada jasno svoje opredjeljenje po ovom pitanju ima susjedna Srbija”, kaže Mirko Šarović, lider SDS-a.

Dodik poručuje da ne odustaje od stava o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, koji je definisan i Rezolucijom Narodne skupštine. Jasno je, kaže, da je Sporazumom o formiranju vlasti propao Šarovićev plan o formiranju nove parlamentarne većine koju je danima najavljivao.

“Mogli ste jasno da čujete da je ovo usaglašeno sa našoj Rezolucijom o vojnoj neutralnosti. Nema potrebe da se pravdam. A Šarović je poznat po tome, očigledno je da ga je to pogodilo, pa nije mogao reagovati odmah pa je morao čekati da mu neko sugeriše šta da kaže. Ali eto, izdali smo njegovu izdaju – to je tačno, pa smo dogovorili da će biti formiran Savjet ministara i ja sam uvjeren da će tako biti”, kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Gepostet von BL Portal am Dienstag, 6. August 2019

 

Nije usaglašeno članstvo u NATO, to poručuje i lider SDA. BiH će nastaviti saradnju, ali neće biti članica Saveza dok se takva odluka ne donese u Republici Srpskoj.

“Da će se nastaviti saradnja sa NATO-om u definisanom okviru, dakle nema nazad. To kretanje može biti intenzivnije ili sporije. Mislim da će ono biti jako usporeno u sljedeće tri godine, ali bitno je zadržati trend i bitno je zadržati okvir i raditi u okvirima koji su definisani zakonom, ranijim odlukama Predsjedništva, Ustavom I tako dalje”, Bakir Izetbegović, lider SDA.

Bakiru Izetbegoviću neistomišljenici iz Federacije spočitavaju da je popustio pred stavom Milorada Dodika o vojnoj neutralnosti i uništio put BiH u NATO. Jasno je ocijenjeno da su elementi Sporazuma u skladu sa svim aktima u Republike Srpske i BiH.

Gepostet von BL Portal am Dienstag, 6. August 2019

 

Izvor:(ATV)

 Ostavite komentar: