Svi radovi završeni: Preko ‘Bratoljuba’ od prvog oktobra?

Uskoro će se, konačno, moći preko Bratoljuba. Otvaranje novog graničnog prelaza samo što nije.

Svi građevinski radovi, ovdje na zajedničkom graničnom prelazu Bratunac- Ljubovija su završeni. Sada se samo čeka datum kada će biti i svečano otvaranje.

Trebalo bi da bude prvog oktobra a planirano je da novi prelaz otvore Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Sa zvaničnim Beogradom trenutno se usaglašava datum. U toku su završni radovi a Uprava za indirektno oporezivanje, već sledeće sedmice, za prelaz očekuje upotrebnu dozvolu.

“Što se tiče carinske službe BiH i carinske policije BiH, u potpunosti je sve tehnički spremljeno. Ovih dana još uvijek tehničku pripremu i postavljanje opreme rade Carinska uprava Republike Srbije i Granična policija Republike Srbije, ali očekujemo da će to u ovih nekoliko narednih dana biti završeno”, rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.
Četiri godine se čekalo da stari saziv Savjeta ministara na čelu sa Denisom Zvizdićem završi procedure oko izgradnje zajedničkog graničnog prelaza. Uvijek je u Sarajevu tada nešto falilo, pa i novca zbog čega je Srbija, uz izgradnju mosta, finansirala i izradu projektne dokumentacije za prelaz. Posao se ubrzao nakon što je projekat prioritetnim označio srpski član Predsjedništva BiH nakon čega je sve završio aktuelni saziv Zorana Tegeltije. Zadovoljstvo i u Vladi Srpske.

“Došli smo do koraka otvaranja graničnog prelaza. Otvaranje će uslijediti po dogovoru sa Republikom Srbijom, kada se definiše tačan datum kadaće biti spremni i svi zaposlenici sa naše strane koji će raditi na graničnom prelazu, kao i sa strane Srbije, ono što je naše očekivanje i informacije koje imamo iz UIO jeste da će to biti do kraja ovog mjeseca”, rekao je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, navodi ATV.

Zajednički granični prelaz na Drini koštao je 12,4 miliona KM.

 

 

 

 

Ostavite komentar: