Svečano u Prnjavoru! Obilježavanje 30 godina od formiranja jedinice “Vukovi sa Vučjaka”

U Prnjavoru je danas počelo obilježavanje 30 godina od formiranja jedinice “Vukovi s Vučjaka”, kojem prisustvuju predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U Spomen-sobi na Vučijaku u toku je parastos i pomen poginulim i umrlim borcima jedinice “Vukovi s Vučjaka”, prve srpske dobrovoljačke jedinice i Prvog udarnog bataljona Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.
Obilježavanju 30 godina od formiranja jedinice “Vukovi s Vučjaka” prisustvuje i načelnik Prnjavora Darko Tomaš.
Kroz ovu jedinicu prošlo je oko 1.000 boraca, poginula su 43, a ranjeno oko 200 pripadnika. Uoči proboja Koridora jedinica je proglašena za Prvi udarni bataljon Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.
Ukazom predsjednika Republike Srpske jedinica “Vukovi s Vučijaka” odlikovana je Ordenom Miloša Obilića i Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda.
Ratni komandant “Vukova s Vučijaka” Veljko Milanković preminuo je 14. februara 1993. godine od posljedica ranjavanja u borbama u Republici Srpskoj Krajini. Posmrtno je odlikovan Ordenom Miloša Obilića.

Ostavite komentar: