Svečana akademija povodom 9. januara – Bez Republike Srpske nema ni BiH

09.01.2019. | 17:35

U Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci održana je Svečana akademija povodom 9.januara – Dana Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je, na Svečanoj akademiji, da bez Republike Srpske nema ni BiH.

“Republika Srpska danas proslavlja svoj 27. rođendan u miru i slobodi, ponosna i vječna baš onako kaako to kaže i centralna poruka kojom obilježavamo dan naše Republike. U njoj je satkana naša prošlost, naš identitet, u njoj živimo svoji na svome. Republika Srpska je obaveza za sve nas da ne odustanemo od svojih uvjerenja. Živjeći naše svakodnevne živote ne smijemo izgubiti ideju stvaranja Republike Srpske i žrtve koja je data za nju”, poručila je Cvijanovićeva.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da Reublika Srpska i Srbija imaju zajednički interes.

“Srbija će poštovati Dejtonski sporazum, kako bi Republika Srpska uživala slobodu. Srbija će poštovati svaku odluku koju koncezusum donesu sva tri naroda BiH, ali ćemo se uvijek najviše brinuti o srpskom narodu, što je i sasvim prirodno. Mostovi koje gradimo prema Srpskoj su mostovi prema BiH. Јačaćemo veze preko kulture, obrazovanja”, dodala je ona.

Predsjednik Matice Srpske profesor dr Dragan Stanić, na svečanoj akademiji. podsjetio je na stradanja Srba u proteklom ratu i rekao da je Republika Srpska jedino dobro što je iz toga rođeno.

U kulturno-umjetničkom programu učestvuju Simfonijski orkestar Akademije univerziteta u Banjaluci, Orkestar MUP-a Srpske, Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” iz Bijeljine, Ženski kamerni hor “Banjalučanke”, Hor “Kastratonika” iz Banjaluke, Etno grupa “Trag” iz Laktaša, Plesni studio “Point” iz Banjaluke, glumci, solisti i djeca solisti.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednica Republike Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, te mnogobrojni zvaničnici i gosti.