“Sve vrijeme zatočeništva izvođena na silovanje”: Saša Ćurčić osuđen na pet godina robije

Sud BiH prvostepenom presudom osudio je danas Sašu Ćurčića na pet godina zatvora zbog prisiljavanja na seksualno djelo Bošnjakinje u Foči.

Presudom je utvrđeno da je neutvrđenog dana, između 3. i 18. jula 1992. godine, iz Srednjoškolskog centra u Foči Dragan Zelenović izveo zaštićene svjedokinje “S-1” i “S-2”, te još jednu osobu, koje je zajedno sa Sašom Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje. Prema presudi, Ćurčić je uveo “S-1” u sobu, a zatim ju je prisilio na seksualno djelo.

“Oštećena ‘S-1’ je u iskazu navela kako i kada je zarobljenja, na kojim lokacijama je bila, te da je sve vrijeme zatočeništva izvođena na silovanje. Detaljno je opisala inkriminisane radnje”, rekao je predsjedavajući sudija Davorin Jukić obrazlažući presudu, prenosi Birn.

On je naveo da Vijeće nije moglo prihvatiti tezu odbrane da je riječ o drugom licu, a ne o Ćurčiću.

Oštećena je upućena sa imovinsko pravnim zahtjevom na parnicu, s obzirom na to da tokom postupka nije precizirala visinu zahtjeva, a optuženi je oslobođen troškova naknade postupka zbog slabog imovinskog stanja.

Ćurčiću je Sud produžio mjere zabrane, i to putovanja, uz oduzimanje pasoša, te zabrane izdavanja novih pasoša i lične karte za prelazak granice.

Zelenović je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Ostavite komentar: