Sve više zaraženih koronom! Uskoro otvaranje novih spratova za kovid pacijente

06.09.2021. | 19:04

Prije mjesec dana na UKC-u Republike Srpske liječilo se 14 pacijenata pozitivnih na kovid.

Danas ih čak 278. Ove brojke najbolje pokazuju koliko je situacija ozbiljna, kažu ljekari ali i činjenica da uskoro morati da bude otvoren još jedan sprat za smještaj zaraženih pacijenata – četvrti od ukupno sedam. Novi spratovi za sobom povlače i medicinsko osoblje koje će sa drugih odjeljenja morati biti prebačeno na kovid, zbog čega ispaštaju redovni pregledi.

“Što je veći broj kovid pacijenata, više nas će biti angažovano u kovidu. To će značajno, bez obzira koliko se mi trudimo da obezbijedimo ravnopravno svima svu potrebnu njegu, smanjiti kapacitet rada u nekovidu i to onog redovnoh rada. Ni jedan pacijent kome treba hitna medicinska pomoć neće biti ugrožen, ali kada vi smanjite redovan rad povećavate broj pacijenata kojima treba hitna medicinska njega”, rekao je Danijel Đekić, šef Odjela kovid interne na UKC-u Republike Srpske.

Skoro 50 odsto pacijenata na odjeljenju kojim rukovodi doktor Đekić ima manje od 40 godina. Najmlađi hospitalizovani samo 20. Obostranu upalu pluća je prebrodio, a prije nekoliko dana je otpušten na kućno liječenje. I u Bijeljinskoj bolnici slična situacija. Sve mlađi pacijenti, sa sve težom kliničkom slikom, kažu doktori.

“Moram reći da je najmlađi pacijent 90-o godište i da se radi o trudnici koja je u visokoj trudnoći, tako da i kod nje imamo izražene znakove obostrane upale pluća”, kaže Mikajlo Lazić, pomoćnik direktora bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina.

Na jugu Srpske malo mirnija situacija. U Trebinju je hospitalizovano 19 pacijenata, ali njihov broj iz dana u dan raste.

“Što se tiče smještajnih kapaciteta mi ih još uvijek imamo dovoljno, dakle nema potrebe za otvaranjem novih kovid odjeljenja. Takođe, potrebne zaštitne opreme i medicinskih sredstava imamo sasvim dovoljno”, kazala Nikolina Mučibačić, portparol bolnice Trebinje.

Vakcinacija je i dalje najbolja zaštita. Manje od pet odsto hospitalizovanih je vakcinisano, a i od tog procenta većina je primila samo jednu dozu. Tešku kliničku sliku koja zahtijeva respirator, gotovo da niko od vakcinisanih pacijenata nije razvio, objašnjavaju doktori, piše ATV.