Sve veći broj komercijalnih testiranja u Srpskoj: Korona do sada potvrđena kod deset osoba

U Republici Srpskoj do sada se u komercijalne svrhe testiralo više od 9.000 osoba, od čega je za njih deset rezultat testa pokazao pozitivnost na korona virus, podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Do 10. avgusta, na korona virus u Srpskoj komercijalno su mogli da se testiraju samo radnici koji putuju u inostranstvo, te đaci i studenti koji se školuju van Republike Srpske.

Od ovog datuma, u IJZ RS omogućeno je i komercijalno testiranje u svrhu turističkih putovanja.

Zato ne čudi što je, u odnosu na raniji period, broj ljudi koji su se komercijalno testirali drastično skočio. Primjera radi, prije dvije sedmice, u IJZ RS bilo je urađeno ukupno 2.115 komercijalnih testiranja.

Takođe, od sredine avgusta, cijena PCR testa u Srpskoj je sa 200 maraka snižena na 150 KM.

Osim testiranja u komercijalne svrhe, u Srpskoj su, od početka epidemije korona virusa, zbog sumnje na zarazu, testirane 67.542 osobe.

Zaključno sa jučerašnjim danom, SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 7.764 građana Srpske.

To znači da je, praktično, od ukupnog broja testiranih, korona virus potvrđen kod svakog devetog ili kod skoro 11,5 odsto osoba kojima je urađen PCR test.

U ovom periodu, kovid je u Srpskoj odnio 262 života, što znači da je bitku sa zarazom izgubilo 3,37 odsto od ukupnog broja onih koji su bili pozitivni.

Epidemiolozi naglašavaju da je nezahvalno davati bilo kakve prognoze kako će se epidemija kretati ubuduće.

“I dalje pomno pratimo situaciju i u saradnji sa kolegama na terenu ćemo reagovati, kako bi se adekvatno primijenilo sve ono što je neophodno da bi se ograničilo širenje virusa”, poručuju iz IJZ, prenosi Sropskainfo.

Do juče je u Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom bilo 2.745 osoba, a nadzor je završen kod njih 53.546.

Ostavite komentar: