Sve manje pacijenata zaraženih koronom: Polako se zatvaraju “kovid” odjeli u Srpskoj

24.12.2021. | 08:38

Za 15 dana broj zaraženih koronom u bolnicama širom Srpske smanjio se za 150, a s obzirom na manji pritisak u zdravstvenim ustanovama postepeno vraćaju na stari režim rada pojedine odjele koji su do sada bili samo u službi “kovida” kako bi neophodnu uslugu mogli dobiti i ostali pacijenti.

Da je epidemiološka situacija prilično stabilizovana i da su i zdravstveni radnici prodisali potvrđuju i u bolnicama širom Republike. Direktor Bolnice u Gradišci Rajko Dodik rekao je za “Glas Srpske” da je evidentno smanjenje pritiska na zdravstveni sistem.

“Ukoliko se ovako nastavi, a nadamo se da hoće, uvjeren sam da ćemo već u januaru zatvoriti jedan od dva ‘kovid’ odjela koja imamo. Brojevi se smanjuju, prijema je manje i nadamo se da će ostati na tome”, rekao je Dodik.

Uporedo s tim, naglašava, građanima koji se u bolnicu javljaju zbog drugih oboljenja pružaju neophodne usluge i njegu, a rade i operativne zahvate.

U stari režim rada vratilo se i Odjeljenje za urologiju sa pedijatrijom Bolnice Trebinje. Odjeljenje i prateća oprema su dezinfikovani i spremni da prime prve pacijente.

Manje pacijenata na “kovid” odjelima broje i u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj. Prije 15 dana u Univerzitetskom kliničkom centru RS bilo je hospitalizovano 197 oboljelih, a prema jučerašnjem izvještaju taj broj manji je za tridesetak.

Trend stabilizacije nastavljen je i u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini. Epidemiološka situacija u tom gradu je povoljnija, a ljekari očekuju da će pad broja novozaraženih biti nastavljen.

Broj hospitalizovanih daleko je manji i u zvorničkoj bolnici u odnosu na to kako je bilo prije dva mjeseca, a prvi čovjek te zdravstvene ustanove Ivan Popović kaže za “Glas Srpske” da svi odjeli bolnice rade normalno.

“Prije dva mjeseca imali smo oko 60 ‘kovid’ pacijenata, sada ih je 17. Evidentno je smanjenje obima posla što daje prostora da i zdravstveni radnici i pomoćno osoblje odmore. Naučili smo da živimo i radimo s koronom i da nijednog trenutka ne zapostavimo i one koji pomoć ljekara traže zbog drugih oboljenja”, rekao je Popović.