Sutra nastavak 8. redovne sjednice Narodne skupštine RS

Narodna skupština Republike Srpske okončala je prvi dan nastavka 8. redovne sjednice raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, a sjednica će biti nastavljena u srijedu u 10 časova.

Poslanici su razmatrali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Republike Srpske kojim se proširuje obuhvat privrednih subjekata kvalifikovanih za korištenje garancija i na finansiranje trgovinske djelatnosti.

Ministar finansija Srpske Zora Vidović rekla je da su razlozi za donošenje ovog akta sadržani u potrebi prilagođavanja poslovnih aktivnosti Garantnog fonda potrebama i uslovima tržišta s ciljem jačanja konkurentnosti privrednih društava.
Narodna skupština razmotrila je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

„Donošenjem ovog akta stvaraju se pretpostavke za jasnije definisanje uslova i načina izvođenja geotehničkih istraživanja i ispitivanja, te se stvara pozitivan ambijent budućim investitorima u oblasti geologije“, rekao je pomoćnik ministra energetike i rudarstva Srpske Esad Salčin, obrazlažući ovaj prijedlog zakona pred poslanicima.

Istakao je da se novim zakonom produžava sa pet na sedam godina rok u kome je pravno lice koje vrši eksploataciju dužno da obnovi elaborat.

Osma redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je u utorak ujutro raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima stvaraju se pretpostavke za jasnije definisanje uslova i načina izvođenja geotehničkih istraživanja i ispitivanja, te stvara pozitivan ambijent budućim investitorima u oblasti geologije, rekao je pomoćnik ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Esad Salčin.

Obrazlažući ovaj prijedlog zakona pred poslanicima u Narodnoj skupštini, Salčin je istakao da se novim zakonom produžava sa pet na sedam godina rok u kome je pravno lice koje vrši eksploataciju dužno da obnovi elaborat.

„To smanjuje troškove poslovanja koncesionara. Takođe, detaljnije je propisan sadržaj podzakonskog akta kojim se uređuju geološka istraživanja i ispitivanja“, rekao je Salčin, dodajući da će izmjene pomenutog akta pomoći u smanjenju troškova za poslovanje u ovoj oblasti i stvoriti uslove za otvaranje radnih mjesta.

Narodni poslanici su obavili raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima uređuje se status nepokretnosti koje poslije pravosnažno okončanih upravnih postupaka i dalje egzistiraju kao društvena ili državna svojina u javnim evidencijama o nepokretnostima na način da se upisom ta svojina pretvara u pravo svojine Srpske.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović rekla je, obrazlažući ovaj akt u parlamentu, da je ovim prijelogom zakona definisano da vlasnik zgrade koji je pribavio odobrenje za građenje ili odobrenje za upotrebu zgrade stiče pravo svojine na gradskom građevinskom zemljištu u društvenoj svojini ili u svojini nosilaca svojine javnog prava koje služe za redovnu upotrebu, te zgrade u skladu sa regulacionim planom ili planom parcelacije koji je važio u trenutku izgradnje te zgrade.

Preostale tačke Dnevnog reda 8. redovne sjednice:

 1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti;
 2. Nacrt zakona o poreskom postupku Republike Srpske;
 3. Nacrt zakona o visokom obrazovanju;
 4. Nacrt zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske;
 5. Nacrt zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj;
 6. Nacrt zakona o sportu Republike Srpske;
 7. Nacrt zakona o izmjenama i dopuni Zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike
 8. Srpske – prijedlog narodnih poslanika Jelene Trivić, Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića;
 9. Nacrt zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja Republike Srpske;
 10. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske;
 11. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno – privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj;
 12. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama;
 13. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine;
 14. Izvještaj Pravobranilaštva Republike Srpske o radu od 01.01.2018. godine do 31.12.2018. godine;
 15. Prijedlog odluke o raspuštanju Skupštine opštine Rudo;
 16. Prijedlog odluke o raspuštanju Skupštine opštine Teslić;
 17. Prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko – Bijeljina – Rača;
 18. Prijedlog odluke o izradi Plana parcelacije za auto – put Banja Luka – Prijedor po skraćenom postupku.
 19. Izbor i imenovanje.

 

Izvor.(NSRS)

 Ostavite komentar: