“Stvara se privid niske zaduženosti”: Božović istakao da Vlada Srpsku vuče u bankrot na teret opština

Nastavljaju se negativni trendovi opšteg ekonomskog upravljanja i stanja u Republici Srpskoj od strane Vlade RS, dok načelnici opština prilično domaćinski upravljaju budžetima, rekao je načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

On kaže da je za razliku od Vlade RS, kojoj je dozvoljeno gotovo neograničeno zaduživanje, načelnici opština imaju ograničen nivo duga kojim uspijevaju da investiraju i u infrastrukturu i u život lokalne zajednice.

Prema njegovim riječima to je znak da je Republici Srpskoj potrebna finansijska decentralizacija.

Navodi da se javna potrošnja i pred ove izbore povećava pod izgovorom da je došlo do njenog relativno manjeg učešća u BDP.

“Vlada svoj javni dug iskazuje na pogrešan način i stvara se privid niske zaduženosti, a najočigledniji primjer je neiskazivanje duga zdravstva kao javnog duga uopšte koji iznosi jednu milijardu maraka ili 10 odsto BDP“, pojašnjava Božović, saopštio je SDS.

Navodi da, s druge strane, načelnici opština s manjim ili većim uspjehom uspijevaju da održe stabilno finansijsko stanje lokalnih zajednica.

“Zbirno gradovi i opštine u Republici ostvaruju u posljednje tri godine prosječno godišnje 650 miliona KM prihoda, uz učešće efekata zaduženja svega oko 70 miliona KM. I dok je Vladi RS dozvoljeno gotovo neograničeno zaduživanje, načelnici opština imaju ograničen nivo duga kojim uspijevaju da investiraju i u infrastrukturu i u život opštine“, kazao je Božović.

Ostavite komentar: