Stručnjaci upozorili: Sukob na Bliskom istoku alarm i za policije u BiH

20.10.2023. | 07:23

Komplikovanoj situaciji na globalnom planu, gdje, između ostalog, spadaju i krvavi sukobi na Bliskom istoku, treba se prilagoditi i BiH, tako da je sasvim opravdano da naše bezbjednosne agencije budu na dodatnom oprezu.

Upozorili su na to stručnjaci, koji ističu da je neophodno pomno praćenje potencijalnih ekstremista, a da je BiH već uradila korak na tom planu, svjedoči i izjava ministra bezbjednosti BiH Nenada Nešića, koji je rekao da su mjere bezbjednosti u BiH podignute na viši nivo zbog bojazni od eventualnog prelivanja krize sa Bliskog istoka.

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, smatra da bezbjednosna situacija može biti ugrožena ne samo u BiH i zemljama zapadnog Balkana, nego i cijelom području Evropske unije.

“Događaji na području Bliskog istoka postaju hrana ekstremistima širom svijeta, na sve strane. Upravo ova hrana stvara određenu krizu koja će sigurno rezultirati izvođenjem terorističkih napada ili oružanog nasilja, što može značajno pogoršati sigurnost u narednih šest mjeseci i bićemo dovedeni ponovo u situaciju da se pitamo da li smo sigurni bilo gdje da se nalazimo ili bilo gdje da idemo”, upozorio je Kržalić.

Ovaj stručnjak za bezbjednost, u izjavi za “Nezavisne novine”, kaže da su policijske agencije u BiH stepen sigurnosti trebale podići i nakon događaja na Kosovu, a posebno sada.

“Veoma je važno da agencije budu oprezne i da imaju dobru saradnju i razmjenu informacijama sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), te da pomno prate pojedince koji su se do sada iskazivali ili identifikovali kao sigurnosno potencijalni rizici u ovom segmentu”, poručuje Kržalić.

Zlatko Miletić, bivši direktor Federalne uprave policije, kaže da, s obzirom na posljednja dešavanja na Bliskom istoku, nije na odmet da i BiH pojača mjere bezbjednosti, a što su uradile i neke članice EU.

“Mislim da, sve dok traje kriza na Bliskom istoku i dok se ona ne raspetlja u smislu postizanja određenih mirovnih rješenja, treba biti na oprezu. Naravno, tu su najodgovornije naše policijske agencije, pogotovo one koje štite zgrade i osobe. One treba da povedu računa u narednom periodu i o tim objektima i o osobama koje osiguravaju”, kaže Miletić za “Nezavisne novine“.

Sa druge strane, Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane BiH, izjavio je da u BiH, za razliku od zemalja EU, gdje je povećana opasnost od terorističkih napada, ne raspolažu informacijama koje bi ukazivale na povećan rizik.

“Vjerujem da trenutnim izazovima, rizicima i prijetnjama zajedno mogu odgovoriti Ministarstvo bezbjednosti BiH, kao i ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH “, rekao je Goganović.

On je podsjetio na to da pojedine zemlje EU angažuju oružane snage, kako u dijelu zaštite svojih granica, tako i unutar zemlje, kao na primjer u Austriji, budući da je trenutno povećan rizik od terorističkih napada. Goganović je naveo i da ministar Nešić prati bezbjednosnu situaciju u Evropi i BiH i da u skladu s tim i donosi odluke.

Nešić je u srijedu rekao da bezbjednosne agencije u BiH uspješno izvršavaju svoje redovne zadatke te da očekuje da tako i ostane.

“Pratimo događaje kako u regionu tako i u svijetu i očekujemo da nas nijedan događaj neće iznenaditi”, naveo je Nešić.

On je ukazao i na dešavanja u Francuskoj i u Austriji, podsjetivši da su i te zemlje podigle nivo bezbjednosti zbog opasnosti od terorizma. Francuska Generalna direkcija za civilno vazduhoplovstvo saopštila je u srijedu da su bezbjednosna upozorenja izdata na osam aerodroma u toj zemlji, dok je Slovenija podigla procjenu ugroženosti od terorizma na srednji nivo, što je treći od pet nivoa opasnosti, a i Austrija je podigla nivo terorističke opasnosti na četvrti nivo i donijela odluku da u narednom periodu gotovo 200 vojnika izađe na ulice.

Oznake: Alarm, Sukob