Stranke iz Sarajeva pokušavaju da isključe SNSD iz vlasti na zajedničkom nivou?!

05.01.2019. | 20:06

Stranke iz Sarajeva opet pokušavaju da zaobiđu izborne pobjednike u Republici Srpskoj kako bi našle za sebe povoljniju strukturu djelovanja na nivou BiH i spriječile učešće u vlasti patriotskog SNSD.

Tvrdi ovo predsjednik SNSD i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, dodajući da se to vidi iz izbjegavanja formiranja Savjeta ministara, koje je bilo realno moguće završiti do kraja prošle godine.

– Imaju problem što sam ja član Predsjedništva i ne mogu me zaobići. Drugi je problem što su u delegaciji u Domu naroda od pet, koje šalje Narodna skupština, četiri iz SNSD-a, a znamo da svaku odluku koju donosi parlament BiH mora da potvrdi Dom naroda – rekao je Dodik.

Problemi oko formiranja vlasti na nivou BiH jasno pokazuju da na političkoj sceni u novoj godini slijedi, sasvim izvjesno, težak period u procesu formiranja vlasti.

Kako objašnjavaju stručnjaci, SNSD je stalo da predsjedavajući Savjeta ministara bude njihov član, dok se drugim stranama s tim ne žuri, jer su svoje učešće u vlasti već osigurali.

Nakon postavljenih ultimatuma i probijenih svih zakonskih rokova za formiranje vlasti na zajedničkom nivou, SNSD tvrdi da SDA i Bh. blok pokušavaju da ignorišu izbornu volju građana Srpske.

– Vlast na zajedničkom nivou treba da bude sastavljena od izbornih pobjednika, a SNSD je definitivno pobjednik u Srpskoj. Kada su izborni gubitnici na vlasti na zajedničkom nivou, tada je Srpska najnestabilnija – tvrdi poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Staša Košarac.

Dodaje da stranke iz Sarajeva žele da izbjegnu SNSD kao jednu jaku strukturu koja je orijentisana prema interesima RS, “za razliku od onoga šta je radio Savez za promjene – jačao bh. nivo”.

– Oni pokušavaju da uslovljavaju SNSD, ali mi nećemo pristati na ucjene. Potpuno je vidljivo da oni na sve moguće načine pokušavaju da na vlasti održe postojeću strukturu u Savjetu ministara, jer je vidljivo da je strancima i bošnjačkim političarima mnogo lakše raditi sa ovakvim ljudima, nego sa jakim i patriotski orjentisanim SNSD – smatra Košarac.

“Nepotrebna nervoza SNSD”

S druge strane, potpredsjednik SDA, Edin Ramić, tvrdi da ne vjeruje da iko želi izbaciti SNSD iz vlasti na nivou BiH, upravo zbog njihovog kapaciteta, odnosno, izbornog rezultata u RS i srpskog člana Predsjedništva.

– Očegledno je stvorena neka nepotrebna nervoza SNSD s namjerom da preuzmu poziciju u Savjetu ministara. Oni ne razumijju kompleksnost političke situacije u Federaciji BiH kada je u pitanju popunjavanje Doma naroda. Ne možemo sada formarati samo Savjet ministara, a kompletna ostala struktura da ostane neriješena – objašnjava Ramić.

Dodaje da se prije formiranja vlasti na nivou BiH mora riješiti situacija u FBiH vezana za odluku CIK-a, kao i za odluku o popunjavanju Doma naroda.

– Tek onda bi se stvari činile jasnim i mogao bi se popuniti Savjet ministara – zaključuje Ramić, dodavši da su zakonski rokovi probijeni i prije četiri godine i prije osam godina, te da kod nas, nažalost, stvari tako funkcionišu.

Reprezentacija Srpske

Milorad Dodik je naglasio da neće praviti nikakve koalicije na nivou BiH, te da želi učestvovati u formiranju vlasti, ali samo kao “reprezentacija Republike Srpske”.

– Ne pravimo nikakve koalicije na nivou BiH. Idemo kao reprezentacija sa zastavom i dresom Republike Srpske i samo nas na taj način mogu prihvatiti – istakao je Dodik.

Izvor:(SrpskaInfo)