Stranačka smjena generacija: Fahrudin Radončić najavio povlačenje

16.06.2021. | 12:01

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić najavio je da se planira povući s te stranačke funkcije do opštih izbora naredne godine.

-Moj plan je da nakon 10 godina upravljanja SBB prepustim mlađoj generaciji političara. Ne napuštam SBB dok SBB ne odluči drugačije. To je kao da imate dijete koje treba da počne samostalno živjeti. Mi vršimo konsultacije o tome ko bi mogao biti ličnost koja će zadržati SBB, da sačuvamo članstvo – izjavio je Radončić za Televiziju N1.

Na konkretno pitanje kada se planira povući, odgovorio je: „Do izbora 2022. godine“.

Kazao je i da smatra da SBB i on imaju manu jer se previše članova i glasača vezalo za njegovo ime.

-Postoji i otpor unutar SBB-a da bilo ko preuzme stranku osim Radončića – rekao je Radončić.

Kao potencijalni nasljednici se spominju i federalni ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić te politički direktor SBB-a Anis Krivić.

Lider SBB-a je izjavio da Džindić ima svoje kvalitete i potencijale, ali da će o svemu dobro razmisliti i analizirati u narednom periodu.

-Ako nađemo pravu ličnost, zašto bih se ja onda petljao u koncept? Mudrost je naći dobrog menadžera, rasnog političara koji će praviti politiku SBB-a. Ja ću pomagati koliko mogu – izjavio je Radončić.

Bivši ministar bezbjednosti BiH time je poslao poruku da neće biti kandidat za člana Predsjedništva BiH na izborima naredne godine, iako se o tome spekulisalo.

SBB već godinama ima silaznu putanju i bilježi sve lošije izborne rezultate, napominje portal Kliks.

Za sada nije poznato da li će Radončić ostati u SBB-u na nekoj funkciji, poput počasnog predsjednika, ili će se potpuno povući i iz sjene pratiti aktivnosti stranke koju je osnovao 2009. godine.