Stoltenberg o NATO podršci integritetu BiH: Brine nas retorika Milorada Dodika

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a u govoru nakon sastanaka šefova diplomatija država članica Alijanse se osvrnuo na trenutna dešavanja u Ukrajini i Rusiji, Avganistanu, ali i zapadnom Balkanu gdje je poseban naglasak bio na Bosni i Hercegovini.

“Na posljednjoj sesiji imali smo Finsku i Švedsku i visokog predstavnika Evropske unije (EU) Žosepa Borelja. Bilo je mnogo govora o zapadnom Balkanu jer je ovaj region postigao mnogo od sukoba iz 1990-ih, ali vidimo se da se ponovo javljaju tenzije na Kosovu kao i u BiH s agresivnom retorikom, ukradenim reformama i stranim akterima koji potkopavaju napredak. NATO će nastaviti promovisati stabilnost, bezbjednost i saradnju u regionu i dogovorili smo se o važnosti našeg prisustva uključujući naše misije KFOR i naših službenika u Beogradu i Sarajevu. Naša saradnja sa EU je ključna i mi ćemo nastaviti da zajednički radimo da očuvamo stabilnost i osiguramo podršku za reforme”, naglasio je Stoltenberg na konferenciji u Rigi.

Naglasio je da su Oružane snage u BiH jedan od najuspješnijih projekata na koji su svi posebno ponosni.

“NATO snažno podržava integritet BiH i mi imamo istoriju djelovanja na tom prostoru 90-ih smo došli i zaustavili rati i od tada je NATO u BiH i tamo radimo s EU. Zabrinuti smo zbog agresivne i zapaljujuće retorike Milorada Dodika koja potkopava Dejtonski sporazum i napore za izgradnju stabilne i multietničke BiH. NATO će nastaviti sa svojom podrškom, s jačanem kapaciteta i provođenja reformi. Jedna od nekoliko multietničkih institucija su Oružane snage i to je uspjeh NATO-a jer smo pomogli izgraditi jednu obučenu instituciju. I sprečavaćemo sve što ovo potkopava. Nama trebaju multietničke institucije uključujući i oružane snage. Mi ćemo i dalje pratiti šta se dešava u BiH”, poručio je Stoltenberg.

Ostavite komentar: