Stoltenberg istakao: NATO spreman da poveća političku i praktičnu podršku BiH

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da je Bosna i Hercegovina prešla dalek put od konflikata iz 1990-ih godina, ali, nažalost, tenzije ostaju visoke, sa retorikom koja doprinosi podjelama, obustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju njenog napretka.

Stoltenberg je u intervjuu za podgoričke “Vijesti” govorio o stanju na Balkanu, uključujući BiH, ruskom uticaju u regionu i drugim temama.

“Pozivamo Rusiju da ima konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu, ali smo redovno gledali da Rusija radi upravo suprotno. NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo zemalja da biraju vlastite političke i bezbjednosne aranžmane. To je osnovni princip evropske bezbjednost. Princip na koji se Rusija takođe obavezala da će poštovati kao dio Helsinškog sporazuma”, rekao je on, prenose Vijesti.

NATO će, kako je rekao, nastaviti da promoviše stabilnost, sigurnost i saradnju u regionu kroz partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, napore svog sjedišta u Sarajevu, svoju podršku operaciji koju u Bosni i Hercegovini prevodi Evropska unija EUFOR Althea, kao dio aranžmana Berlin plus.

“NATO održava političkim dijalog na visokom nivou sa Bosnom i Hercegovinom. U maju sam se u Briselu susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Ministar odbrane BiH pridružio se našim diskusijama na Samitu u Madridu a nedavno je BiH posjetio predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer. Štaviše, kao što su se lideri NATO dogovorili u Madridu, spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku partnerima koji se nalaze pod rizikom od ruske agresije, uključujući i BiH”, naveo je Stoltenberg za Vijesti.

Kazao je da su i NATO i Srbija bliski i dugogodišnji partneri, te da se njihovo parnerstvo zasniva na političkom dijalogu i na praktičnog saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije.

“Naš politički dijalog se ispoljava na različite načine. Uključuje moje kontakte sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim liderima i regularne interakcije sa srbijanskim kolegama koje imaju moj zamjenik pomoćnika za politička pitanja i bezbjednosnu politiku i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. Takođe uključuje dobro uspostavljene odnose između komandanta KFOR-a i srpskog načelnika generalštaba. Takve odnose omogućava konstruktivni duh i uzajmano poštovanje, koji treba da se nastave”, naglasio je.

Komentarisao je i napetosti na Kosmetu. Rekao je da je nedavno razgovarao sa političkim rukovodstvom u Prištini i u Beogradu oko tenzija na sjeveru Kosova.

Poručio je da sve strane moraju ostati mirne, izbjegavati jednostrane akcije i konstruktivno se angažovati u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Ostavite komentar: