Stojičićeva istakla: Raditi intenzivno na mjerama bezbjednosti u školama

Vlada Republike Srpske predložila je mjere za jačanje bezbjednosti u školama na kojima će se u narednom periodu raditi intenzivno, rekla je za Јutarnji program RTRS ministar prosvjete i kulture, Željka Stojičić.

Stojčićeva navodi da je povod za izradnju cijelog programa iznuđen dešavanjima u Srbiji. Navodi, da je i u prethodnom periodu Ministarstvo prosvjete i kulture radilo na prevenciji nasilja.

“Sada ima 11 prioriteta na kojima će institucije raditi. Prioriteti su podržani sa 64 mjere te imaju tačno naznačene aktivnosti koje treba da se sprovedu”, rekla je Stojčićeva.

Konkretne mjere, sanduče povjerenja postojalo je i prije, navodi ona, te kaže da će raditi na tome da se ojača dostupnost tog sandučeta.

“Da se definiše tačno, kako i ko može da uloži primjedbu i zapažanje u školi”, navela je ona.

Predmet humanost i bezbjednost, još jedan je u nizu od aktivnosti koji će se odnositi za učenike devetih razreda.

“To je predmet koji koji će se izučavati fakultativno kao pilot projekat u 20 škola u školskoj 2023/24. godini”, navela je Stojčićeva.

Zbog sve većih obaveza roditelja škola ima sve veću ulogu, te se i sam odnos na relaciji roditelj – škola mora promijeniti.

“Uloga roditelja je ključna. Iz porodice kreće sve i to moramo shvatiti ozbiljno. Svaki roditelj je zainteresovan da mu dijete izraste u zdravu i zrelu osobu”, navodi Stojčićeva.

Ostavite komentar: