“Što prije rasvijetliti slučaj ‘ikona'”: Ambasador Ukrajine sastao se sa Turkovićevom

Važno je što prije rasvijetliti slučaj koji se odnosi na ikonu, koja je 14. decembra 2020. godine uručena ministru spoljnjih poslova Ruske Federacije, zaključeno je danas u Sarajevu na sastanku ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković i ambasadora Ukrajine za BiH Vasilja Kiriliča.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH navedeno je da je “ambasador tokom sastanka naglasio da Ukrajina nikada nije dala dozvolu za izvoz ikone iz ove zemlje, te da ovaj predmet predstavlja kulturnu vrijednost od državnog značaja”.

“Ambasador zahtijeva da predmet bude izuzet od strane nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, te traži da se omogući dolazak ukrajinskih eksperata, koji bi zajedno sa ekspertima iz Bosne i Hercegovine, utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu”, navedeno je u saopštenju MIP-a BiH.

Turkovićeva je upoznala Kiriliča o koracima koji su preduzeti nakon note koju je Ambasada Ukrajine uputila Ministarstvu spoljnjih poslova BiH, te o postupanju pravosuđa BiH u ovom slučaju.

“Obzirom da je cijela situacija opteretila odnose naše zemlje i Ukrajine, ministarka Turković je izrazila nadu da će nadležne institucije u narednom periodu što prije riješiti ovaj slučaj”, navedeno je u saopštenju MIP-a BiH. Na sastanku je, kako se navodi, razgovarano o brojnim temama i pitanjima, te je iskazana opredijeljenost za unapređenje odnosa između dvije zemlje u različitim oblastima.

Razgovarano je i o slučaju pilota BiH Samira Beganovića iz Cazina, koji je poginuo 1. avgusta 1994. godine u rejonu Plitvičkih jezera kada je oboren ukrajinski avion.

Ministarka je kazala da je BiH  zemlja izuzetno zainteresovana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini.  Ambasador Kirilič je kazao da je već obavljen razgovor u nadležnom ministarstvu u Ukrajini, te da postoji radni odbor koji radi na ovom pitanju. Naglasio je da proces otežava činjenica da se događaj desio prije više od 25 godina.

Ministrica i ambasador su naglasili da je izuzetno važno nastaviti unapređivati bilateralne odnose, a u tom kontekstu je istaknuta važnost otvaranja DKP-a BiH u Ukrajini. Istaknuta je i potreba organizovanja sastanka koji bi utvrdio strateške pravce u saradnji u oblasti ekonomije, ali i potpisivanja nekoliko sporazuma između dvije zemlje, čija bi realizacija unaprijedila odnose između Bosne i Hercegovine i Ukrajine., pišu Nezavisne.

Ostavite komentar: