“Što prije formirati Savjet ministara”

29.01.2019. | 23:02

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te članovi ove institucije Željko Komšić i Šefik Džaferović saglasili su se danas u Briselu da je značajno, bez odgađanja, formirati Savjet ministara i vlasti na svim nivoima, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Mogerinijeva je izrazila opredijeljenost evropskoj perspektivi BiH i naglasila da do kraja godine želi vidjeti trajan napredak BiH i regiona ka EU.

Istovremeno, BiH treba što prije da preda sve odgovore na Upitnik da bi Evropska komisija finalizovala mišljenje o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Mogerinijeva, koja se sastala sa tročlanim Predsjedništvom BiH u Briselu tokom njihove prve zajedničke posjete inostranstvu, kao odgovor na njihovu zajedničku poruku opredijeljenosti za put zemlje ka EU, pozdravila je odlučnost da rade zajedno, ističući da će ujedinjenost u njihovom djelovanju biti za dobrobit BiH i svih građana.

U ovom pogledu, uloga Predsjedništva će biti krucijalna u snižavanju političkih tenzija i promovisanju pomirenja, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je neophodno pozabaviti se brojnim izazovima, između ostalog, izbornom reformom, sprovođenjem odluka Ustavnog suda i jačanjem pravosuđa, kao i nastaviti socioekonomske reforme.

 

Izvor:(RTRS)