Stiven Mejer: Republika Srpska treba da ima pravo na samoopredjeljenje

Republika Srpska bi trebalo da ima pravo na samoopredjeljenje, poručuje Stiven Mejer, dekan studija nacionalne bezbjednosti na Fakultetu Danijel Morgan u Vašingtonu.

Nije na meni, kao Amerikancu, da govorim da li neko treba izaći na referendum ili ne, ali trebala bi postojati prilika za to – smatra bivši zamjenik šefa CIA-e za Balkan.

“Postoji ogroman pritisak na bilo kojeg političara koji se drzne da govori o referendumu. Pritisak dolazi iz Sjedinjenih država i Evropske unije, ali ne iz Moskve. To je jedan od razloga zbog kojih je SAD sankcionisao gospodina Dodika, ali, ja sam mu rekao da se ne brine oko toga, jer je to prilično beznačajno,” rekao je Majer.

Majer ocjenjuje da se hladni rat nikada nije ni završio, te da SAD i Rusija još igraju svoju igru na Balkanu – ali ovaj put nije riječ toliko o interesu za Balkan, nego o strateškoj igri u kojoj jedna strana želi da nadmudri drugu. Na Fakultetu bezbjednosnih nauka ne mare mnogo za političke konotacije Mejerove posjete, nego za bližu akademsku saradnju.

“U toku su razgovori sa gospodinom Majerom, u cilju uspostavljanja akademske saradnje sa fakultetom Danijel Morgan. Ta saradnja bi trebalo da omogući razmjenu studenata i osoblja između dvije institucije i rad na zajedničkim istraživačkim projektima,” rekao je Velibor Lalić, docent na Fakultetu bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Lalić kaže da oni žele da omoguće svojim studentima da idu na postdiplomske studije u Sjedinjene Države, da tamo stiču znanja i iskustva koja kasnije mogu primjeniti u Republici Srpskoj.

Izvor:(ATV) 

Ostavite komentar: