Stigao u Banjaluku: Radoslav Brđanin oslobođen uz određene uslove

03.09.2022. | 21:47

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Grasijela Gati Santana odobrila je, uz određene uslove, oslobađanje Radoslava Brđanina iz pritvorske jedinice u Hagu, saopšteno je danas iz Mehanizma.

U saopštenju se ističe da je prilikom donošenja odluke u obzir uzeto ozbiljno pogoršanje zdravstvenog stanja Brđanina i zahtjev za njegovo hitno oslobađanje na humanitarnoj osnovi.

“U konsultacijama sa sudijama Karmelom Agijusom i Alfonsom Orijem postignuta je saglasnost da se Brđanin oslobodi uz određene uslove”, napominje se u saopštenju.

Navodi se da po dolasku u BiH treba osigurati da medicinska služba organizuje sedmične telefonske konsultacije sa Brđaninom ili njegovom porodicom te da podatke preda pravosudnim organima.

U saopštenju se dodaje da se od vlasti BiH, između ostalog, traži da hitno u registrar Mehanizma predaju garancije da preuzimaju odgovornost za određivanje zvaničnika pod čijom nadležnosti će biti Brđanin i da dostavi podatke o toj osobi.

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti /SAO/ Krajina Radoslav Brđanin stigao je večeras u Banjaluku nakon 23 godine provedene u zatvoru od ukupno 30 na koji ga je osudio Haški tribunal.

Brđanin je doputovao na banjalučki aerodrom Mahovljani uz potrebnu medicinsku pomoć.

U nekoliko navrata predsjednik suda Karmel Ađijus odbio je zahtjeve Brđanina za puštanje na prijevremenu slobodu, iako je formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

On je u Sheveningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih djelatnosti Republike Srpske i potpredsjednik Vlade Republike Srpske.

Po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao je član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsjednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.