Stevandić uz predsjednika Srpske: Dodik ne koči evropske procese, već stranci

16.02.2024. | 19:07

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne koči evropske procese i da dogovori postignuti između partnera u vlasti na nivou zajedničkih institucija u BiH propadaju nakon stranih i intervencija američkog ambasadora Majkla Marfija.

“Mi se dogovorimo i onda se taj razgovor razvali”, konstatovao je Stevandić.

Negirajući navode iz jučerašnjeg saopštenja Ambasade SAD u BiH u kojem je optužen Dodik da koči evropski put, Stevandić je podsjetio da je predsjednik Srpske bio sve dogovorio sa partnerima iz Federacije BiH /FBiH/, ali da je potom američki ambasador rekao da to ne važi.

“Kako će tu biti kriv Milorad Dodik? Ja sam koalicioni partner gospodina Dodika i on je predsjednik najveće političke partije i pod najvišim pritiscima koje je imao donosio je prilično racionalne odluke”, istakao je Stevandić.

On je rekao da je bio na mnogo sastanaka sa partnerima iz FBiH i da je navikao na to da se ono što je dogovoreno i objavljeno ne ostvari.

Stevandić očekuje da će na narednom sastanku partneri u vlasti na nivou zajedničkih institucija BiH, koji bi trebalo da bude u Mostaru, podvući crtu za ono što je dogovoreno na prethodnom sastanku u Sarajevu i približiti se onome što je dogovoreno u Laktašima.

“Jer što više imamo dogovorenih i usaglašenih stvari, evropski put će biti bliži”, rekao je Stevandić za N1.

On je istakao da razumije da svako želi da izvuče što više u razgovorima, ali da je interes brzo pristupanje EU i otvaranje pregovora zato što je to prevencija budućih sukoba u BiH.

“To je trenutno najvažnije i ako treba na tom putu da se proguta neka žaba, mi smo spremni da je progutamo. Nismo spremni da nama serviraju gutanje žaba, a sebi puding, to je nemoguće. Ili svi radimo, a ne samo Republika Srpska”, rekao je Stevandić, koji je i predsjednik Narodne skupštine Srpske.

Stevandić je najavio da će na sastanku u Mostaru ponovo tražiti da se ono što se dogovori i potpiše kako to ne bi niko mogao da pokvari, nijedan ambasador, stranac, niti bilo ko.